IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минималната заплата в минната индустрия става 336 лв.

През първото тримесечие на всяка година заплатите на заетите в бранша ще се променят съобразно ръста на инфлацията

11:58 | 03.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Минималната заплата в минната индустрия става 336 лв.

Минималната заплата в минната индустрия става 336 лева. Това предвижда отрасловият колективен трудов договор (ОКТД) за периода 2009 - 2011 година, който бе подписан днес от председателя на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков и председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите и на Синдикална миньорска федерация „Подкрепа“ Пенчо Токмакчиев и Владимир Топалов, съобщиха от камарата.

В ОКТД се препоръчва на работодателите и синдикатите, при водене на преговорите по КТД в дружествата от бранша, да договарят равнища на минимални заплати по категории персонал, не по-ниски от договорените на браншово ниво минимални осигурителни доходи за същите категории персонал.

През първото тримесечие на всяка година заплатите на заетите в бранша ще се променят съобразно ръста на инфлацията, предвижда още договорът.

Стойността на безплатната храна и/или добавките към нея за работещите при подземни условия се увеличава с един лев и става не по-малко от пет лева, докато дневната сума за останалите работещи остава непроменена - не по-малко от три лева на ден.

Ако има доказана виновност в случай на смърт на работник или служител при трудова злополука, няма да се изплаща финансова помощ на пострадалото семейство, предвижа още договорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още