IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроинс Иншурънс Груп придоби 90% от турски застраховател за 427 хил. евро

Компанията е основана през 1997 година като част от Нергис Груп (диверсифицирана холдингова група) и е базирана в Истанбул

09:12 | 02.02.09 г.
Евроинс Иншурънс Груп придоби 90% от турски застраховател за 427 хил. евро

Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) придоби 90% от капитала на турската общозастрахователна компания Интер Сигорта за 427 хиляди евро, съобщава мажоритарният собственик на ЕИГ - Еврохолд България АД. Придобиването стана след получаване на разрешение от турския застрахователен надзор на 21 януари 2009 г.

Компанията е основана през 1997 година като част от Нергис Груп (диверсифицирана холдингова група) и е базирана в Истанбул. Застрахователят притежава лицензи за всички продукти по общо застраховане, предлагани в Турция. През последните години Интер Сигорта не е извършвала активна застрахователна дейност.

Като част от развитието на Интер Сигорта, ЕИГ планира да инвестира над 10 милиона евро през следващите две години чрез увеличения на капитала. Средствата ще бъдат напълно достатъчни за покриване на регулативните капиталови изисквания и за постигане на бърз растеж на застрахователни премии и пазарен дял. ЕИГ планира да разшири клоновата мрежа на Интер Сигорта, като до края на годината смята да открие представителства в шест региона в страната. След кратък преходен период на интеграция, Интер Сигорта планира да започне дейност през втората половина на 2009 година.

За изпълнителен директор на компанията ще бъде назначен Кадир Шимшек, който е заемал високи ръководни позиции в пет турски застрахователни компании за последните 18 години.

Турският застрахователен сектор се развива със сравнително бързи темпове през последните години. Въпреки продължителния двуцифрен растеж на общите премии от 1990 година насам, турският застрахователен пазар все още изостава в своето развитие и има степен на застрахователно проникване за 2007 година от едва 1,3%, което е под средните стойности за Източна Европа от 3,4% и значително изостава от нивата на западноевропейския застрахователен сектор от 9,2%.

Общите премии за турския застрахователен сектор за 2007 година достигат 6,35 милиарда евро, което е годишен ръст от 23,5% спрямо 2006 година. Общото застраховане представлява 87% от целия застрахователен пазар, като този сегмент е основният двигател на растежа през последните години.

Общо 29 общозастрахователни компании оперират в Турция като 9 от 15-те най-големи застрахователи са собственост на международни стратегически играчи.

Придобиването на Интер Сигорта от страна на ЕИГ е първата българска инвестиция във финансовия сектор на Турция. Застрахователният холдинг вече оперира в 4 държави в региона, като притежава мажоритарни дялове в застрахователи в България, Румъния и Македония и миноритарен дял в сръбска застрахователна компания.

Свързани компании:

Еврохолд България АД - падежирани облигации(4EHA)

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още