IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С над 50% се увеличи броят на ПОС терминалите в страната за година

Към края на 2008 г. ПОС терминалите у нас са около 40 хил.

17:29 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
С над 50% се увеличи броят на ПОС терминалите в страната за година

Броят на ПОС терминалите в България възлиза на около 40 хил. към края на миналата година, съобщиха за Investor.bg от Visa Europе. По данни на БОРИКА към края на 2007 г. те са били 26 319, т.е. броят им се е увеличил с 52% за година.

Към юни 2008 г. изразходваните средства за покупки на стоки и услуги с карти Visa, издадени в България, са нараснали със 126,7% на годишна база до 290,7 млн. евро, казаха от компанията. Общият брой дебитни и кредитни карти Visa в България е бил 1,93 млн. към края на юни миналата година, което представлява 29,2% ръст спрямо юни 2007 г.

По думите на Никос Кабанопулос, генерален директор за Гърция, Кипър и България на Visa Европа, главната цел на компанията тази година ще е да намали обема на транзакциите чрез банкомат и да накара хората да използват картите си там, където пазаруват, тъй като в момента 95% от разплащанията са с пари в брой. С тази идея след около два месеца компанията ще пусне нов продукт у нас, предназначен за хора, които искат да правят плащания в малък обем в супермаркети.

Запитани от Investor.bg за пазарния дял на Visa в България и за дела на българските потребители, които ползват дебитни и кредитни карти за разплащания, от компанията отказаха да отговорят поради конкурентни съображения.

В Европа към септември 2008 г. използването на карти Visa за покупки на стоки и услуги отбелязва ръст от 10,3% на годишна база до 883 млрд. евро, а над 70% от всички плащания към посочения месец са били чрез дебитни карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още