IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Последно предупреждение от ЕК за комплексните разрешителни, после дело*

Разрешителните е трябвало да бъдат издадени до 30 октомври 2007 г.

14:30 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Последно предупреждение от ЕК за комплексните разрешителни, после дело*

Европейската комисия бе принудена да открие срещу 10 държави-членки, сред които и България, процедура при нарушение за неспазването на задължението за издаване на нови или подновени разрешителни за над 4000 промишлени инсталации, които вече функционират в Европа, съобщиха от комисията.

На Дания и Ирландия са изпратени първи предупредителни писма, а осем други държави-членки, получили предупреждения през май 2008 г., сега ще получат окончателни писмени предупреждения. Споменатите разрешителни е трябвало да бъдат издадени до 30 октомври 2007 г.

Става дума за нарушения на Директивата на ЕС за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването, чието предназначение е да се предотвратяват и контролират емисиите от промишлеността във въздуха, водите и почвите.

С посочената директива държавите-членки са задължени до 30 октомври 2007 г. да издадат нови разрешителни или да преразгледат и (при необходимост) да подновят съществуващите разрешителни за всички промишлени инсталации, функциониращи преди 30 октомври 1999 г.

За България и Словения новите или подновените разрешителни трябваше да бъдат издадени за промишлените инсталации, функциониращи към датата на присъединяването им към ЕС.

Окончателно писмено предупреждение (последната стъпка преди срещу тях да бъде заведено дело пред Съда на Европейските общности) ще получат освен България още Белгия, Гърция, Италия, Холандия, Португалия, Словения и Испания.

В същото време ЕК прекратява наказателната процедура срещу България и още четири страни - Румъния, Словакия, Люксембург и Кипър, заради европейския телефонен номер за спешни случаи 112, съобщи говорител на комисията.

Комисията отправи и официално искане към българската Комисия за регулиране на съобщенията да вземе мерки за намаляване на таксите за терминиране в мобилни мрежи, налагани от мобилните оператори при прехвърляне на повикване от клиент на друг оператор, тъй като те са най-високи в целия Европейски съюз.

Освен това ЕК е поискала от КРС да не се прави разлика между фиксирани и мобилни мрежи, когато се
определят таксите за терминиране, и да се прилага сходно таксуване при терминиране на мобилни телефонни повиквания от други мобилни и от фиксирани мрежи. 

*Информацията е актуализирана в 15.20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още