IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК поиска Гърция да осигури транспортен коридор на границата с България

От комисията са разговаряли с гръцкото представителство към европейските институции, изпратено е и писмо до гръцкото министерство на икономиката

13:40 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК поиска Гърция да осигури транспортен коридор на границата с България

Европейската комисия поиска от гръцките власти да осигурят транспортен коридор на границата с България, е заявил Тон ван Лиероп, говорител на зам.-председателя на комисията и отговарящ за предприемачеството и промишлеността Гюнтер Ферхойген, цитиран от БТА.

Това става, след като на 26 януари в ЕК бе внесено искане от българското министерство на транспорта комисията да се намеси, за да бъде осигурен транспортен коридор между България и Гърция във връзка със сериозните транспортни проблеми, предизвикани по границата между двете страни от протестни действия на гръцки фермери.

„Говорихме по случая с гръцкото представителство към европейските институции, изпратихме и писмо до гръцкото министерство на икономиката, в което посочихме, че всяка страна в Европейския съюз трябва да осигурява свободно движение вътре в съюза”, е изтъкнал говорителят.

По думите му по последна информация част от пътните блокади по границата между България и Гърция са вдигнати. „Надяваме се, че този транспортен проблем, който пречи на свободното движение, ще се реши бързо и положително”, е добавил Тон ван Лиероп.

В началото на тази седмица български превозвачи казаха за Investor.bg, че ако блокадата на границата продължи до края на седмицата, преките им загуби  може да достигнат 20 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 29.01.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още