IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 6 на сто достигна спадът на цените на производител през декември

През последния месец на 2008 г. статистиката вече отчита дефлация и на годишна база - с 1%

11:22 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 6 на сто достигна спадът на цените на производител през декември

Общият индекс на цените на производител през декември 2008 г. е с 5,8% под равнището на предходния месец, като в преработващата промишленост намалението е със 7,2%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база общият индекс на цените на производител намалява с 1% през декември.

За сравнение през ноември спадът на цените на производител се задълбочи до 3,2 на сто на месечна база, а на годишна все още се отчиташе ръст – с 2,9 на сто.

Спад на цените през декември спрямо ноември има при добива на метални руди - с 10%, при производството и леенето на метали - с 11,7%, при производството на химични продукти - с 5,8%, и при производството на хранителни продукти и напитки - с 0,7%.

Спрямо декември 2007 в преработващата промишленост цените на производител намаляват с 4,3%. Увеличение е регистрирано при цените в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода (с 14,9%) и в производството на хранителни продукти и напитки (с 1,9 на сто).

В производството на тютюневи изделия цените намаляват с 1% на месечна база, а на годишна се увеличават с 4 на сто.

Данните на НСИ показват още, че индексът на цените на производител на вътрешния пазар през декември спада с 3,9% спрямо предходния месец, като в преработващата промишленост намалението е с 5,1%.

Спад на цените на месечна база има при добива на метални руди - с 16,6%, при производството на химични продукти - с 4%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 3,5%, и при производството на хранителни продукти и напитки - с 0,9%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през декември нараства с 1,9%.

В преработващата промишленост цените на вътрешния пазар през декември намаляват с 0,7% спрямо съответния месец на 2007 г. Увеличение на цените спрямо декември 2007 г. има при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 12,7%; производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 11,8%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10,8%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9,8%; производството на хранителни продукти и напитки - с 1,2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още