IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 456 млн. лв. се увеличиха загубите на бизнеса заради спрения газ

Предстои уточняване на загубите за държавния бюджет

17:26 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
До 456 млн. лв. се увеличиха загубите на бизнеса заради спрения газ

Обобщените загуби за фирмите в България вследствие на преустановеното газоподаване в началото на януари са 456 млн. лв., сочат направените досега оценки на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), според подадената информация от засегнатите предприятия.

Фирмите са натрупали преки загуби в размер на 213 млн. лв. и косвени загуби за 243 млн. лв. Към момента обхванатите стопански субекти в анализа на МИЕ са 386 и от тях преки загуби са декларирали 325, а косвени – 252 фирми (около половината от фирмите са декларирали както преки, така и косвени загуби).

Посочените загуби от 456 млн. лв. са декларирани от директно засегнатите от кризата стопански субекти и не включват загубата за държавния бюджет от преустановяването или намаляването на дейността им.

Като се има предвид, че намалението на производството на фирмите ще доведе до негативен ефект по отношение на приходите от данъци през текущата година, предварителните експертни оценки на Министерството на икономиката и енергетиката сочат, че общите загуби за икономиката надхвърлят значително 500 млн. лв.

Предстои уточняване на загубите за държавния бюджет. Някои от фирмите също доуточняват крайния размер на загубите.

Направеният досега анализът на МИЕ не включва и информация за загубите за икономиката по линия на излъчените емисии вредни газове, предвид на това, че топлофикационните дружества, както и не малък брой от предприятия от индустрията са използвали алтернативни горива.

Анализът не включва и информация за мултиплицирания ефект от загубите, който има влияние върху фирмите-клиенти и фирмите-доставчици на засегнатите от кризата стопански субекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още