IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френският посланик: България трудно би отворила пак спрени блокове на АЕЦ

Посланикът допълни, че условието да се иска съгласието на всички страни на Общността за едно такова отваряне на спрени атомни блокове не е предложено от Франция, но трябва да се спазва

11:22 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Френският посланик: България трудно би отворила пак спрени блокове на АЕЦ

България много трудно би получила съгласието на всички страни членки на Европейския съюз (ЕС) за повторно отваряне за постоянно на спрените трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй. Това каза пред журналисти френският посланик Етиен дьо Понсен, коментирайки взетото миналата седмица решение на българския парламент, с което правителството се упълномощава официално да поиска от Европейската комисия (ЕК) възобновяване работата на блоковете.

Посланикът веднага допълни, че условието да се иска съгласието на всички страни на Общността за едно такова отваряне на спрени атомни блокове не е предложено от Франция, но трябва да се спазва.

Според решението на парламента обаче искането на нашето правителство ще бъде във връзка с чл. 36 от присъединителния договор, който позволява при извънредни обстоятелства и при големи загуби за икономиката да се поиска възобновяване работата на спрени реактори, без да е нужно съгласието на всички страни членки, а само на ЕК. Тя трябва да отговори положително или отрицателно на искането в петдневен срок.

Френският посланик каза още, че страната му по принцип смята атомната енергия за енергия на бъдещето, а френската енергийна компания Areva активно участва в проекта АЕЦ Белене с доставка на оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още