IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДКЕВР и ЧЕЗ пак не се разбраха за ежемесечното отчитане на тока

ДКЕВР няма основания и за утвърждаване на по-вискоките цени за повторно включване, неправомерно прилагани от ЧЕЗ

16:18 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР и ЧЕЗ пак не се разбраха за ежемесечното отчитане на тока

Към момента няма подадено заявление от ЧЕЗ - България с молба за отмяна на решението на Държавната комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за връщане на едномесечното отчитане на електромерите на абонатите, каза днес зам.-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев.

Според решението на регулатора от януари електроразпределителното дружество трябва да започне връщане към едномесечно отчитане, който процес трябва да приключи до края на март. По думите на Кирчев към момента комисията няма основания за предприемане на каквито и да е действия по този въпрос.

От ЧЕЗ коментираха за Investor.bg по този повод, че те миналата седмица са изпратили до ДКЕВР писмо с мотиви за евентуалното запазване на тримесечното отчитане, което според дружеството е достатъчно основание комисията да обсъди и да вземе решение по предложението им.

А междувременно от ЧЕЗ от няколко дни са започнали, заедно с фактурите за изравнителни сметки при тримесечното отчитане, да изпращат и декларации, в които гражданите да попълнят колко искат да са междинните им сметки при тримесечно отчитане. „В случай че държавната комисия не одобри тримесечното отчитане, ще се съобразим с решението и декларациите отпадат”, посочиха от ЧЕЗ.

Относно цените за повторно включване на електрозахранването на абонатите - които ДКЕВР определи като неправомерно високи и ги намали от 40 на 19 лв., също няма промяна в отношението на комисията и няма основания за предприемане от нейна страна на някакви действия, съобщават още от ДКЕВР.

От ЧЕЗ продължават да не се съобразяват с решението на регулатора, принуждавайки гражданите да плащат често дори 80 лв. за експресно повторно включване на електрозахранването. Във връзка с посочените нарушения от страна на ЧЕЗ, преди дни еврокомисарят Меглена Кунева посочи, че гражданите биха могли да подадат колективен иск срещу ЧЕЗ за милиони лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още