IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Загубите на превозвачите ни може да достигнат ?20 млн. до края на седмицата

От чакащите на българо-гръцката граница камиони 80% са български

11:55 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Загубите на превозвачите ни може да достигнат ?20 млн. до края на седмицата

Българските фирми за тежкотоварни превози може да загубят до края на седмицата общо около 20 млн. евро, ако граничните пунктове с Гърция не бъдат отворени, казаха за Investor.bg от ръководствата на фирми за автомобилни превози. До момента натрупаните загуби са за над 10 млн. евро.

В посочената сума не влизат евентуалните допълнителни загуби, които могат да дойдат от похабяването на бързо развалящи се продукти. Освен това вече се наблюдават и първите откази на товародатели от услугите на някои превозвачи поради забавяне на доставката на стоката. От чакащите на българо-гръцката граница камиони 80% са български, уточниха превозвачи.

От фирмите за товарни превози потвърдиха становището си, че ще предявят искове за обезщетения към гръцкото правителство за претърпените загуби – по всяка вероятност всяка фирма поотделно, като за целта ще искат и съдействието на министерствата на външните работи и на транспорта.

Превозвачите посочиха, че вътрешни за Гърция проблеми не би трябвало да спъват международните превози, още повече че по закон, дори в подобни случаи, съответната страна, в случая Гърция, е длъжна да осигури „коридор” за преминаване на чуждите превозвачи, т.е. един от трите гранични пункта да е отворен.

И в тази връзка беше подчертано, че дадената ситуация категорично не може да се причисли към т.нар. „форсмажорни обстоятелства”, които дават право на виновната страна да избегне даването на обезщетения на засегнатите от неизпълнението на нейните задължения.

Наши превозвачи допълниха, че по техни сведения гръцките фермери не блокират излаза на гръцки камиони към Италия, където всъщност минават основната част от гръцките превозвачи, т.е. загубите са основно за българските фирми. 

От Министерството на транспорта коментираха само, че ситуацията на гръцката граница засега няма промяна от вчера и решаването на въпроса, въпреки че потърпевши са нашите превозвачи, зависи главно от гръцкото Министерство на земеделието, а на ниво международни отношения - и от нашето Външно министерство. От Транспортното ведомство допълниха, че правят каквото е възможно в рамките на техните правомощия за по-бързото решаване на проблема и съответно за ограничаване на загубите на българските превозвачи.

Още по темата:

Българските фермери се закачиха за гръцките искания за пред ЕК
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още