IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 януари

08:17 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 януари

На 6-ия ден Външно каза: Не пътувайте за Гърция
в. Сега

Българите да се въздържат от пътувания в Гърция призова говорителят на Министерство на външните работи Драговест Горанов на 6-ия ден от блокадата на българо-гръцката граница. Гръцки фермери протестират, като преграждат с тракторите си основни пътни артерии. Трафикът и през трите КПП с Гърция е блокиран, цяла седмица километрови опашки се извиват от двете страни на границата. Около 200 ТИР-а чакат на Кулата, за да преминат в Гърция. Мръсотия цари около ГКПП. Навсякъде са разхвърляни пластмасови и стъклени бутилки, хартия, найлонови пликове, кутии, отпадъци от храна. Премиерът Станишев обяви в Русе, че се водят преговори с гръцката страна заради блокирания трафик.

10 милиона евро са загубите за целия транспортен бранш в резултат на затварянето на гръцката граница. Това заяви вчера пред "Сега" председателят на асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски.

„Свилоза” пред фалит
в. Стандарт
Красимир Дачев заложил всичко, закъсва с плащането на кредитите

Собственикът на свищовския завод за целулоза "Свилоза" е влязъл в опасна спирала, която вероятно ще завърши с фалит, прогнозираха за "Стандарт" експерти от бранша. Заради световната криза и драстичното намаление на цените на целулозата - с 47%, "Свилоза" работи на загуба. Това разкри изпълнителният директор на завода Михаил Колчев. Той признава с половин уста, че се налага да започне процес по отказ на договори от западни клиенти. Според Колчев заводът в Свищов е един от най-засегнатите от икономическата криза. Само за 2 месеца борсовата цена на целулозата в света се срина с повече от 35%, посочва Колчев. Намалението от 47 на сто за половин година обаче е довело до това, че заводът работи на загуба. Спиране на предприятието, за да не трупа отрицателен финансов резултат и да се повлече в дълбините на финансовата криза, препоръчва и специален одитен доклад на финландска независима компания.

Лошите финансови резултати и перспективи пък, от друга страна, не позволяват на собственика Красимир Дачев да продължи да привлича банкови кредити. Този факт се признава със съобщението, че "Свилоза" спира проекта за изграждане на фабрика за производство на хартия. Той се оценяваше за 230-250 млн. евро. Заводът трябваше да обслужва Балканския полуостров с годишно производство на около половин милион тона хартия от отпадъчни материали.

Антикризисният пакет на правителството е само до изборите
в. Дневник

Сериозно преразпределение на разходите в инвестиционната програма на правителството едва ли ще има, прогнозираха източници от управляващото мнозинство, запознати с разговорите между премиера и министрите му. Вместо да търсят решения, които могат да смекчат ефектите от икономическата криза до края на годината, членовете на кабинета са предложили проекти, които да се реализират приоритетно до изборите и които да им осигурят дивиденти в битката за гласове. Целта на срещите, инициирани от Сергей Станишев, беше да се отсеят планове на министерствата според етапа от подготовката и очаквания ефект, за да се реши кои от тях да бъдат финансирани със заложените в бюджета 5.6 млрд. лв. за инвестиции. Разговорите започнаха миналата сряда и ще продължат и през тази седмица.

"Както можеше да се предполага, голямото преразпределение е кауза пердута", коментира политик, пожелал да не бъде назован. Първоначалният замисъл на срещите е бил да се ограничат неефективните разходи за сметка на ефективните. "Основният принцип при определянето на приоритетите в програмите на отделните ведомства ще е насърчаването на икономическата активност", обясни миналата седмица Станишев. Той каза, че ефективното изпълнение на инвестиционната програма е много важно, защото е в подкрепа на бизнеса. Самата програма е определена като част от антикризисните мерки на кабинета.

"Газпром" отказва да плаща компенсации на България
в. Дневник

"Газпром" отказа да плати компенсации за спрените доставки на природен газ на двете най-засегнати от кризата страни - България и Словакия. Вицепрезидентът на руската компания Александър Медведев посети София и Братислава в края на миналата седмица и с еднакви доводи отхвърли исканията за плащането. Ситуацията е форсмажорна и виновна за нея е Украйна, заяви Медведев в петък след среща с министъра на икономиката Петър Димитров и ръководството на "Български енергиен холдинг" (БЕХ).

Договорите за доставки с "Овергаз инк", "Винтерсхал" и "Газпромекспорт" предвиждат доставчиците да не носят отговорност при война, наводнение и други. Юристи коментираха пред "Дневник", че трите компании ще трябва да докажат извънредните обстоятелства. "Газпром" твърди, че е загубил 2 млрд. долара от спирането. Изявлението на зам.-шефа на "Газпром" дойде, след като икономическото министерство поиска с писмо "Газпром" да компенсира българските потребители за загубите.

Мебелни фирми зарибяват клиенти с промоции
в. Новинар

Мебелни фирми и компании, които предлагат производство и монтаж на дограми, са сред най-засегнатите от икономическата криза, показа проучване на "Новинар". През последните два месеца дружествата са отчели рекордни загуби заради отлив на клиенти и затова се надпреварват помежду си кой ще предложи най-добрите промоции и отстъпки. Експерти от бранша коментираха, че дори се очакват фалити, тъй като повечето хора са отложили ремонтите и покупките на обзавеждане за дома за по-добри времена.

В момента не са малко фирмите за дограми, които предлагат отстъпки от 10 до 30 процента, ако клиентът си е поръчал нова дограма за 2000 лв. По магазините за прозорци предлагат оферти за смяна на дограмата на стандартен прозорец на промоционалната цена от 260 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още