IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на годишните отчети

Вероятно ще станем свидетели на раздвижване по отделни позиции

08:31 | 26.01.09 г.
В очакване на годишните отчети

До края на тази седмица публичните дружества трябва по закон да публикуват своите финансови отчети за изминалата 2008 година, от които ще стане ясно дали и до каква степен световната финансово-икономическа криза има отражение върху тях през четвъртото тримесечие.

Консенсусът сред водещите анализатори, анкетирани от Investor.bg, е че именно финансовите резултати на компаниите ще движат пазара през 2009 година и следователно през настоящата седмица вероятно ще станем свидетели на раздвижване по отделни позиции.

Разработеният от Investor.bg Индекс на продажбите на промишлените публични компании показа, че през третото тримесечие на 2008 г. ръстът на продажбите на годишна база е 12,8%, което е леко ускоряване на темпа на растеж в сравнение с второто тримесечие на годишна база (8,8%).

Кризата обаче се развихри с пълна сила именно през четвъртото тримесечие след фалита на Lehman Brothers на 15 септември. В резултат световните борси отчетоха значителни спадове, а българският пазар показа синхронност (корелация) със западните пазари. Тъкмо поради това финансовото състояние на корпоративна Америка вероятно ще окаже допълнително, макар и индиректно, влияние върху БФБ, тъй като сезонът на отчетите на Wall Street е в своя разгар.

Днес стартира търговията с правата на Сила Холдинг АД. Дружеството предложи за записване 2 909 622 броя акции с номинална и емисионна цена 1 лев. За целта са издадени 2 090 378 броя права.

Също днес ще се проведе пресконференция на тема „Кризата в отношенията ражда криза в инвестициите”, организирана от Интертръст холдинг, мажоритарен собственик в „Оловно-цинков комплекс“.

В петък приключва търговията с правата от увеличението на капитала на Пи Ар Си АДСИЦ. Издадени са 585 000 броя акции за записване с номинална и емисионна стойност 10 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още