IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 януари

08:00 | 23.01.09 г.
Преглед на печата за 23 януари

Протести затварят изцяло границата с Гърция
в. Дневник

Безпрецедентно откъсване на България от Гърция за неизвестно колко дълго започва днес в 11 часа заради блокадите на протестиращите гръцки фермери, предупреди Гранична полиция.
Последният свободен граничен пункт Капитан Петко Войвода в Смолянско ще бъде затворен в петък от гръцка страна. През Ексохи - Илинден и Промахон - Кулата вече не може да се преминава. Единствената алтернатива остава заобикалянето през ГКПП Златарево към Македония и после на юг към Гърция. Това обаче е възможно само за превозвачи и пътници с документи за пресичане на външна за ЕС граница, каквито са българско-македонската и македонско-българската.

"Главболгарстрой" получава още 18 млн. лв. за околовръстното шосе на София
в. Дневник

"Обединение Юг" с водещ партньор "Главболгарстрой - инфраструктурно строителство" ще получи допълнително още 18 млн. лв. за околовръстното шосе на София. Причината е извръшването на допълнителни дейности по пътен възел Драгалевци. Пътната агенция не е обявавала нов търг, защото поръчката е продължение на старата, обясниха експерти от Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ). Така компанията, с президент Симеон Пешов, ще вземе за изграждането на 4.5 км отсечка от Симеоново до Бояна около 95 млн. лв. Според съобщение на правителството досега "Главболгарстрой" са получили 75 млн. лв., докато данните на НАПИ са за 54 млн. лв. Отделно държавата е платила над 15 млн. лв. за отчуждения по трасето. Това означава, че километър от отсечката ще излезе на данъкоплатците близо 23 млн. лв.

Плажовете на "Златни пясъци" и "Елените" остават без стопанин
в. Сега

Концесионната процедура за плажовете на курортите "Златни пясъци" и "Елените" беше прекратена вчера и така двата обекта остават без стопанин 4 месеца преди началото на новия сезон. Въпреки че кандидатите за "Златни" са били 4 фирми, а за "Елените" - една, подадените документи не отговаряли на условията. "Ще открием нови процедури и до края на май ще сме готови", успокои строителният министър Асен Гагаузов.

Такситата празни, но помпат цените
в. Стандарт

Такситата са празни, но въпреки това правят опити да вдигат цените. Една от столичните компании вече вози на цена от 77 ст. на километър. Тарифата е еднаква и през деня, и през нощта. Повечето от жълтите коли обаче все още карат за 54-59 ст. през деня и 79 ст. през нощта.
Всички превозвачи обмислят корекции на таксите. Някои настояват, че цената трябва да се увеличи, за да компенсира увеличените разходи за поддръжка на колите и заплатите на шофьорите. Така обаче ще загубят и сегашните си клиенти. Затова някои таксита обмислят дали да не свалят тарифите, за да върнат пътниците в колите. Броят на хората, които ползват услугите на такситата, е намалял наполовина, съобщи шефът на Националната федерация на таксиметровите водачи Яне Янков.

Цените на имотите в интернет са изкуствено надути
в. Новинар

Цените на имотите в столицата, които се обявяват в интернет от агенции за недвижими имоти, са изкуствено завишени. Реалните цени на жилищата, на които се сключват сделките, са с около 25 на сто по-ниски, показа проучване на "Новинар". Брокери обясниха, че обявяват цената на имота, която искат да получат, но заради световната криза и спада в търсенето на жилища реално получават далеч по-малко.
В същото време агенциите предпочитат да обявяват по-високи цени, тъй като в процеса на преговорите с купувача цената винаги се сваля. В 90 на сто от случаите реалната сума, за която се извършва сделката, е много по-малка от обявената, категорични са брокери от няколко агенции за недвижими имоти в София. Така например, ако в обявата за двустаен апартамент в квартал „Левски Г” цената е 45 000 евро, реално той се продава за 33 750 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още