IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искаме помощ от ЕС, ако загубите заради газа са над 0,6% от БВП

Дневните преки загуби, които предприятията търпят от спирането на производството си, са в размер на 15,229 млн. лв.

14:50 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Искаме помощ от ЕС, ако загубите заради газа са над 0,6% от БВП

Страната ни ще поиска солидарна помощ от ЕС, ако загубите ни от кризата са по-високи от 0,6 на сто от БВП на България, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в парламента при обсъждането на предложението на парламентарната комисия по енергетика правителството да разгледа във взаимодействие с ЕК възможността за рестартиране на спрените 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Съгласно европейските традиции, ако загубите са повече от 0,6 на сто от БВП, то се обявява, че има катастрофа в съответната държава и се иска солидарна намеса от ЕС, поясни Петър Димитров.

Кризисният щаб в МИЕ втори ден, след пускането на природния газ, се занимава с определяне на косвените загуби на българската икономика от газовата криза, каза още Петър Димитров. По думите му от 406 наблюдавани предприятия 266 са декларирали, че търпят преки загуби от кризата с доставките на природен газ за страната ни.

Дневните преки загуби, които предприятията търпят от спирането на производството си, са в размер на 15,229 млн. лв., каза министърът. Той допълни, че по експертна оценка, направена от самите дружества, от началото на газовата криза загубите на фирми се изчисляват на 196,952 млн. лв.

„Дебатът на България в момента е има ли кризисна ситуация и дали да поискаме помощ от Европа, разбира се, ЕС може да реши да ни подкрепи не по начина, по който сме поискали ние“, каза министърът.

Той припомни, че в договора за присъединяване на България към ЕС има клауза, според която през първите три години след присъединяването ни при настъпване на сериозни и трайни затруднения в който и да е сектор на икономиката или затруднения, можещи да причинят сериозно влошаване на икономическата ситуация в дадена област, България и Румъния могат да поискат разрешение да предприемат защитни мерки, за да възстановят положението и да адаптират засегнатия сектор.

„Преговорният екип е създал възможности на България при извънредна ситуация да ползва защитни мерки, кога да ги използваме тези мерки, ако не го направим сега“, попита народните представители министър Димитров, цитиран от БТА. Той допълни, че друга страна от ЕС може да предприеме защитни мерки срещу България и Румъния, само ако нашите мерки създадат ситуация, в която друга държава е заплашена от тяхното действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още