IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарска компания купува българския дистрибутор „Агростар“

Сумата по сделката не се уточнява

10:59 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарска компания купува българския дистрибутор „Агростар“

Швейцарската компания Syngenta Crop Protection купува чрез българското си дружество „Синджента България” ЕООД, гр. София, активи на „Агростар” АД, гр. София, става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), дала разрешението си за сделката.

Сумата по сделката не се уточнява.

Между страните е сключен договор за покупко-продажба на активи, свързани с търговията с продукти за растителна защита, зеленчукови семена и листни торове. След реализиране на сделката „Синджента” ще придобие активи на „Агростар”, като клиентела и търговски връзки и цялата документация, свързана с тях.

Дружеството ще притежава пазарното присъствие на Агростар на засегнатите пазари. В конкретния случай според регулаторния орган няма навлизане на нов участник на пазара и не се очаква да настъпят промени в неговата структура.

Групата Syngenta няма участие в други предприятия на българския пазар. Дружеството й у нас е регистрирано в края на миналата година.

Стратегическата му цел според швейцарската фирма е да инвестира в развитие на предлаганите продукти за растителна защита, зеленчукови и други семена в България. Предприятието планира да стимулира развитието на технологиите, да повиши стандартите и да подобри качеството на услугите и конкурентоспособността на тези пазари, като същевременно осигури и качествено предлагане на листни торове на външни доставчици.

Направеният икономически анализ от КЗК показва, че концентрацията няма да доведе до установяване на господстващо положение.

Syngenta има около 21 хил. служители в над 90 страни по света. Акциите й се търгуват в Цюрих и Ню Йорк, като годишните й продажби възлизат на около 9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още