IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газовата криза приключи официално, искаме недоставения газ на по-ниски цени

Планираме проект за модернизация и разширяване на газохранилището в Чирен на стойност 250 млн. евро

15:09 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газовата криза приключи официално, искаме недоставения газ на по-ниски цени

В 14:40 часа министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по препоръка на премиера Сергей Станишев официално обяви в присъствието на журналисти отмяната на режима за ограничено подаване на газ в България. От този момент ограниченията за подаване на газ за всички предприятия в страната отпадат.

Беше съобщено, че газопреносната система на страната към 14 часа днес вече работи на пълен капацитет, като количеството газ за България за денонощието е в рамките на 13,4 млн. куб. м, включително над 5 млн. от газохранилището в Чирен.

Петър Димитров обяви, че газът, който не ни е доставен по време на газовата криза, започнала на 6 януари сутринта, е в размер на 123 млн. куб. м. За това количество Булгаргаз ще настоява пред доставчиците то да бъде доставено на по-ниски цени от предварително договорените.

Станишев обяви, че ще иска до няколко дни Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) да събере пълна информация за преките и косвените загуби на Булгаргаз и на фирмите в страната и да се намери механизъм за търсене на компенсации и неустойки. Освен това премиерът заяви, че ще продължи активно да се работи за намиране на алтернативни пътища за доставки на газ.

В тази връзка другата седмица той ще участва в среща в Будапеща на високо равнище на страните участници в проекта „Набуко“.

Станишев припомни, че през последните години за модернизация на газопреносната система на страната са вложени около 60 млн. лв., за разширяване на капацитета за черпене на газ от газохранилището в Чирен – 20 млн. лв.

Планираният проект за модернизация и допълнително разширяване на капацитета на Чирен пък ще струва 250 млн. евро.

Като най-бърз за реализация проект за допълнителни пътища за доставки Станишев визира връзката на нашата газопреносна система с гръцката в участъка Комотини – Димитровград, който проект при ускорена работа би могъл да се реализира за година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още