IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отменят ограничителния режим за подаване на природен газ*

От снощи получаваме дори повече от количествата руски газ, които сме заявили

10:36 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отменят ограничителния режим за подаване на природен газ*

Днес в 14 часа по всяка вероятност ще бъде отменен ограничителният режим за подаване на природен газ. Това каза тази сутрин министърът на икономиката и енергетиката, след като снощи стана ясно, че първите количества от украинския газ вече са постъпили на българска територия.

От икономическото министерство съобщиха, че заявката ни е за не по-малко от 8,6 млн. кубически метра природен газ на ден, а снощи са били осигурявани по-големи от тези количества.

Подаваният газ от украинската газотранспортна система вчера беше само за вътрешни нужди.

Към днешна дата преките загуби за икономиката на България от газовата криза са около 180 млн. лв., каза още Петър Димитров. 

Съобщено беше, че транзитът на газ през територията на България за други страни ще бъде възстановен, след като количествата руски газ запълнят украинската транзитна система. Ако няма други промени, това най-вероятно ще стане днес.

С възобновяване на доставките от Русия се спира подаването на газ от Гърция, което се извършва от понеделник от 16 часа по същата тръба, но в обратна посока. Ще бъде възстановено и изцяло подаването на газ за предприятията, след като газоснабдяването на страната ни изцяло се нормализира.

Заради газовата и финансовата криза администрацията и стоманодобивният цех в „Радомир метал индъстрийз“ преминават от днес на четиричасов работен ден, а отпускът на работещите в ковашко-пресовия цех се удължава до края на месеца, съобщи изпълнителният директор Людмил Александров, цитиран от БТА.

Ограничението засяга около 400 работещи в дружеството. Ще продължат работата си само леярният и двата механоцеха.

Очаква се в началото на февруари производството да бъде възстановено, но с 30-40 на сто по-малък обем от обичайния. Наполовина е намаляло търсенето на продукцията на завода заради световната криза. Над 95 на сто от производството на радомирското дружество са предназначени за износ.

Персоналът на „Радомир метал индъстрийз“ наброява 1100 души. Численият състав е намален със 100 души от края на миналата година досега. Съкращенията ще продължат постепенно, като броят на работещите трябва да достигне 900 души. Ще бъдат засегнати и основни работници, уточни Александров.

До края на седмицата ще бъде избран инвеститор в Кремиковци, каза още по време на днешното си изказване министърът на икономиката.

*Информацията е актуализирана в 11.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още