IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 януари

08:08 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 януари

Здравната реформа пак се отлага
в. Дневник

Здравните реформи остават за следващото правителство. Това показва законодателната програма на управляващото мнозинство половин година преди парламентарните избори. Въпреки че беше обявен консенсус монополът на здравната каса да отпадне и частните фондове да се включат в задължителното здравно осигуряване, единственото, за което има съгласие в момента, е отлагането на реформите. На това мнение са не само представителите на тройната коалиция, но и на опозицията.

Скандална фирма ще прави второто частно тото у нас
в. Сега

България може скоро да се сдобие с второ частно тото след "Еврошанс". След два неуспешни опита фирмата "Дилот" има нов шанс да получи лиценз за тото и лото игри от Държавната комисия на хазарта, съобщи пред "Сега" председателят на ведомството Димитър Терзиев. Комисията на два пъти отказа на фирмата разрешение за хазартна дейност заради съмнителен произход на капитала, неясен собственик - офшорката "Ната холдингс лимитед" и куп нередности по документацията. Върховният административен съд обаче окончателно се произнесе, че всичко с фирмата е наред и задължи ДКХ да преразгледа отказите си.

"Дилот" доби публичност през пролетта на 2007 г. в разгара на скандала между бившия икономически министър Румен Овчаров от БСП и бившия следовател №1 Ангел Александров. Тогава ексзаместничката на Овчаров Корнелия Нинова обяви, че Александров е лобирал "Дилот" да получи разрешение за хазартна дейност. Поводът за натиска са били двата отказа на комисията по хазарта да разреши цифровите игри "Златен шанс 5 от 55" и "Шанс за милиони 5 от 50" за срок от 5 години.

София може да плаща до четири пъти повече за чистене
в. Дневник

Австрийската фирма "Заубермахер" е предложила до четири пъти по-високи цени по някои от дейностите за почистване на пет района в София в сравнение със стойностите, на които сега там работи компанията "Волф". Това показват справки за цените на услугите, предоставени на общинските съветници. С тези цени "Заубермахер" спечели конкурса за районите "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Триадица" и "Витоша". Те ще влязат в сила след подписването на договор с общината, което се бави заради обжалване на процедурата.Най-голяма е разликата при ръчното почистване на сняг на един декар в район "Люлин", където сегашната цена е 4 лв., а предложената - 16 лв.

МВР вдига заплатите с 5 на сто от началото на януари
в. Новинар

Предложение до министъра на вътрешните работи Михаил Миков за вдигане на заплатите с 5 процента от 1 януари тази година ще бъде направено от съвета за социално партньорство, решиха участниците вчера. Доставките на работно облекло и обувки за полицаите пък ще стават в още по-кратки срокове, увериха още от ведомството.

"Меркатор" отваря първия си магазин в България през есента
в. Дневник

След няколко години на очакване словенската верига за бързооборотни стоки "Меркатор" ще отвори първия си обект в България през третото тримесечие на тази година. Това сочи бизнес планът на компанията. Хипермаркетът ще се намира в Стара Загора и ще бъде на площ от 2935 кв.м. Ще се намира в мол "Галерия", който все още се строи от полската Джи Ти Си.

"Меркатор" планира да инвестира 3 млн. евро през тази година в България. В дългосрочен план компанията трябва да открие обекти в повечето големи градове. Вече е договорена търговска площ от 3054 кв.м в строящия се "Мега мол" в софийския квартал "Люлин" и в бургаския мол "Галерия". Според бизнес плана пък всички магазини от България и Сърбия трябва да бъдат свързани с общо логистично обслужване. Веригата планира да постигне над 3% пазарен дял през 2012 г.

Мини ВЕЦ-ът край Земен не бил мини
в. Стандарт

Административният съд в Перник не даде ход на делото за скакавишкия мини- ВЕЦ. Поради неявяването заради нередовно призоваване на представители на „Мини ВЕЦ „Доспат” ООД и РИОСВ – Перник, съдебното заседание бе пренасрочено за 17 февруари. Жалбата в съда е подадена от екозащитници и представители на кюстендилските села Полска Скакавица и Ръждавица. Екозащитникът инженер Севдалин Атанасов добави, че в нея фигурират и хора, собственици на земи в района на планираното строителство. Всички те оспорват строителството на Мини ВЕЦ Скакавица в Земенския пролом, който попада в Натура 2000.

Пред журналисти Андрей Кожухаров, представител на т.н. „зелени адвокати”, заяви, че мини ВЕЦ-ът въобще не е мини. Той е разположен върху площ от 234 декара, над километър е дължината на язовира, който реално ще пресуши Струма и от нея ще останат само локви застояла вода. Строежът включва къртене и взривяване на скали в пролома и изграждане на бент.

Край със сексшоповете и казината в Студентски град
в. Новинар

В блоковете в Студентски град вече няма да има сексшопове, стриптийз барове и казина. Това предвижда новата наредба за ползване на студентските общежития и столове. В момента в района има над 100 нощни барове. Според документа в блоковете на студентите и занапред може да има увеселителни заведения, но те трябва да затварят най-късно в 23 часа вечер.

Домсъветите, които в момента се избират в студентските общежития, пък ще решават дали в блоковете изобщо да има заведения. Това съобщи за „Новинар” председателят на Националното представителство на студентските съвети Георги Илиев. Домсъветите трябва да преценят обаче дали да взимат наем и да имат шумно заведение в съседство или да останат без допълнителните средства, но да осигурят спокойствието на хората в блока, обясниха студенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още