IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руският газ идва в България в сряда сутринта

Ще бъде възстановено и изцяло подаването на газ за предприятията

18:00 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руският газ идва в България в сряда сутринта

Реализира се оптимистичната прогноза на ръководството на Булгаргаз за постъпването на руски природен газ в газопреносната система на страната за 24 часа от възобновяването на доставките, т.е. към 10 часа в сряда, 21 януари, заявиха от Булгаргаз за Investor.bg.

При възобновяване на доставките от Русия се спира подаването на газ от Гърция, което се извършва от вчера от 16 часа по същата тръба, но в обратна посока. Ще бъде възстановено и изцяло подаването на газ за предприятията, след като газоснабдяването на страната ни изцяло се нормализира.

Първите количества природен газ от украинска територия постъпиха в газопреносната система на България, съобщиха пък към 18 часа днес от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Българската заявка е за не по-малко от 8,6 млн. куб метра природен газ на денонощие, а в момента се осигуряват по-големи от тези количества.

Подаваният в момента газ е от украинската газотранспортна система и е само за вътрешни нужди на страната.Транзитът на газ през територията на България за други страни ще бъде възстановен, след като количествата руски газ запълнят украинската транзитна система. Ако се осигуряват заявените от българската страна количества, нормалното снабдяване с газ в България ще бъде възстановено в рамките на 24 часа. 

От днес се удовлетворяват всички искания на промишлени потребители за увеличаване на лимитите, съобщават още от МИЕ. От утре, ако не настъпят промени, може да се пристъпи към окончателно премахване на ограничителния режим за потребление на природен газ, заявяват от министерството.

Междувременно към 17 часа днес от ръководството на румънската газова компания Трансгаз са информирали, че „Румъния очаква в близките часове постъпване на природен газ”, съобщи Итар-Тасс. Трансгаз е получила потвърждение днес сутринта, че руският газ, транзитиран през Украйна, ще стигне до Румъния.

Румъния внася от Русия на денонощие над 10 млн. куб. м газ, т.е. приблизително колкото са потребностите на България. Поради принудителните икономии на газ през последните дни са преустановили работа редица предприятия в страната. Това обаче не се е отразило на отоплението на населението, тъй като топлофикациите в страната са преминали на работа с мазут, както стана и у нас.

Президентът на Румъния Траян Басеску в телефонен разговор с премиера на Русия Владимир Путин вчера е заявил, че неговата страна „ споделя позицията на Русия за отговорността на Украйна за осъществяването на транзита на газ за потребителите в Европа”, съобщава още Итар-Тасс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още