IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Увеличават подаването на газ към предприятията

От едно до три-четири денонощия варира срокът, в който очакваме газът през Украйна да стигне до България

11:36 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Увеличават подаването на газ към предприятията

Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) веднага започва преразглеждане на заявките за газ на индустриалните предприятия в страната и до вечерта или утре ще започне увеличено подаване на газ за най-нуждаещите се. Това каза икономическият министър Петър Димитров при посещението си днес в централата на Булгаргаз заедно с премиера Сергей Станишев.

Като най-нуждаещи се той посочи торовите заводи и металургията.

Фирмите, които вече са поискали увеличаване на доставките във връзка със съобщението от 9:05 тази сутрин до Булгаргаз, че газът е пуснат към Украйна, са Стомана Перник и някои животновъдни ферми.

От Агропололихим пък са заявили, че могат да работят само при пълни доставки на газ.

Петър Димитров съобщи, че преките загуби до момента на фирмите, които не получават необходимото количество газ, са 169,3 млн. лв. След приключване на кризата ще бъдат изчислени всички загуби и те ще бъдат представени и в ЕС за евентуално подпомагане на страната ни.

Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов пък уточни, че газът от Гърция е на по-висока, но поносима цена, тъй като в условията на криза цената е на втори план. До момента вече са платени доставки на газ от Гърция за четири денонощия, т.е. общо 10 млн. куб. м газ. При необходимост ще ни бъде доставян още газ и за него ще бъде платено допълнително.

Утре Гогов заминава на разговори с ръководството на турската газова фирма Боташ, за да се знае по принцип при евентуална необходимост какви са възможностите за доставка на газ и от Турция.

Що се отнася до компенсациите за самия Булгаргаз беше съобщено, че вече са отправени претенции към една от фирмите доставчици. Освен това по думите на Гогов по всяка вероятност ще бъде поискано от Газпром да бъдат преразгледани базисните стойности, по които се изчисляват цените на газа за страната ни. Гогов уточни, че компенсациите от страна на Газпром могат да бъдат евентуално два вида – или чрез доставка на известни количества на по-ниски цени, или пряко в парично изражение. Беше съобщено обаче, че вече от страна на Газпром е било получено писмо, че неустойките за загубите от газовата криза трябва да се търсят от Украйна.

Изпълнителният директор на Булгартрансгаз Ангел Семерджиев посочи, от своя страна, че газът до България при запълнени тръби от страна на Украйна (а по всяка вероятност не е така) може да пристигне до България за едно денонощие. По-дългият период е три-четири денонощия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 20.01.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още