IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мелниците свалят цените на брашното, а хлябът не поевтинява

Според хлебопроизводители спадът на цените на житото и брашното не е предпоставка за падане цените на хляба

17:36 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Мелниците свалят цените на брашното, а хлябът не поевтинява

Големите мелници в страната през миналата седмица съществено свалиха цените на брашното, така че офертите им „продава” на Софийската стокова борса (ССБ) за бяло брашно тип „500” в чували бяха в рамките на 400-430 лв./т*.

Само преди седмица горната граница на ценовите оферти беше 500 лв./т, а през последните седмици на миналата година имаше оферти „предлага” и за 550 лв./т. Може да се каже, че посочените цени вече отговарят (макар и с известно закъснение) на реалното съотношение между цените на житото и брашното.

Още повече, че борсовите цени „продава” на пшеницата, след като около месец бяха около 230 лв./т (т.е. колкото средно европейските), миналата седмица леко паднаха до средната цена от 220 лв./т, като предложенията за продажба се движеха в рамките на 200-240 лв./т. Сделки при цени около 200 лв./т са се сключвали в края на 2006 г., след което цената на зърното започва да расте.

Председателят на браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители Борис Инчев коментира за Investor.bg, че според него посоченият спад на цените на житото и брашното не е предпоставка за падане на цените на хляба, които в момента са (по негови изчисления) около 1 лв./кг. Той допълни, че единични сделки на едро в страната за пшеница и брашно се сключват дори при по-ниски цени от борсовите. Ако има понижение на цените на хляба, то ще бъде главно заради конкуренцията на този пазарен сегмент, смята Инчев.

Това на практика означава, че евентуалната увеличена печалба ще отива у производителите на хляб за сметка на зърнопроизводителите и на крайните потребители.

На ССБ беше предложено и не голямо количество маслодаен слънчоглед при цена от 350 лв./т, но насрещни оферти няма. Посочената цена е по-ниска от тази на борсата в Будапеща, която към тази сутрин (преизчислена в лв.) е 382 лв./т (без промяна за седмица).

През миналата седмица на борсата бяха сключени сделки за продажба на горива на едро, при цени за бензин А95 Н – 1342-1380 лв./1000 л; за бензин А98 Н – 1483-1500 лв./1000 л; за дизелово гориво – 1442-1485 лв./1000 л; за газ пропан-бутан – 658 лв./1000 л.

През миналата седмица борсовите цени на зърното в Будапеща и Чикаго отбелязаха съвсем лек спад спрямо предходната седмица. Суровото олио в Ротердам към тази сутрин е с котировки 810 долара/т (спад от 25 долара/т за седмица). Котировките на суровата захар в Ню Йорк са 264 долара/т, а на рафинираната в Лондон – 334 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още