IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кунева: Може да се подаде колективен иск срещу ЧЕЗ, например за 10 млн. лв.

Гражданите са в правото си да подадат колективен иск срещу ЧЕЗ, например общо за 10 млн. лева

15:19 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кунева: Може да се подаде колективен иск срещу ЧЕЗ, например за 10 млн. лв.

ЧЕЗ България трябва да изпълни решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) - както за връщане своевременно на едномесечното отчитане на електромерите, така и за намаляване на таксата за повторно включване на електрозахранването на абонатите. В противен случай комисията трябва да наложи сериозни глоби. А ощетените граждани са в правото си да подадат колективен иск срещу ЧЕЗ, например общо за 10 млн. лева.

Това каза за Investor.bg еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева, помолена да коментира днешното изявление на ръководството на ЧЕЗ България. Според изявлението ЧЕЗ ще иска от регулатора отмяна или още една отсрочка на връщането на едномесечното отчитане на електрозахранването, а освен това дружеството продължава да не изпълнява решението за намаляване на таксата за повторно включване от 40 лв. на 19 лв. (каквото направиха вече другите две електроразпределителни дружества в страната - Е.ОН и ЕВН).

Аргументът от страна на ръководството на ЧЕЗ, че с изпълнение на посоченото от ДКЕВР разходите им се увеличават, еврокомисарят коментира - „това е все едно някой да откаже да се съобразява с ограниченията на скоростта на пътя, защото при превключване на скоростите изразходва повече гориво и му се увеличават разходите”.

Относно намеренията на правителството след около месец официално писмено да внесе искане в ЕК за повторно временно отваряне на единия от спрените реактори на АЕЦ Козлодуй, Кунева не даде прогноза какъв ще бъде отговорът на комисията. Тя посочи само, че аргументите на правителството, включително изчисленията за разходите за енергетиката и икономиката ни, ще бъдат разгледани обстойно от ЕК, а решението не зависи само от комисаря по енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още