IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЧЕЗ не е готова да върне едномесечното отчитане, иска ДКЕВР да го отмени

От компанията са изчислили, че разходите за връщане на едномесечното отчитане ще възлязат на около 3,7 млн. лв.

11:56 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ не е готова да върне едномесечното отчитане, иска ДКЕВР да го отмени

ЧЕЗ България не е готова в определения от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) срок до март изцяло да премине отново към едномесечно отчитане на електромерите, каза на пресконференция днес мениджърът на компанията Любош Павлас.

Затова от енергийната компания ще подадат заявление тази седмица до ДКЕВР да отмени решението си за връщане на едномесечно отчитане. От ЧЕЗ са изчислили, че за наемането на нови работници, които да отчитат електромерите, за смяна на софтуера и други разходи ще са им необходими еднократно около 3,7 млн. лв.

През септември ДКЕВР отмени тримесечното отчитане поради многобройни сигнали и жалби на граждани за надписани сметки, неправомерно изключване на електрозахранване на жилищата и др.

В случай че регулаторът уважи молбата за запазване на тримесечното отчитане, от ЧЕЗ ще предложат гражданите сами да изберат какви да бъдат междинните им вноски, като се предвижда и вариантът да се плаща цялата сума за ползваната електроенергия веднъж на три месеца.

За целта от компанията смятат от средата на януари до края на март заедно с фактурите да пращат декларации, в които абонатите да декларират за какъв период и по колко искат да плащат. В случай че такава декларация не се изпрати, засичането ще бъде както досега.

В случай че ДКЕВР не отмени решението си за връщане на едномесечното отчитане, от ЧЕЗ ще се съобразят с него, само че вместо до края на март това ще стане до края на юни, при положение че първоначалният срок, определен от комисията, беше до началото на януари.

От компанията заявиха, че продължават да не се съобразяват с решението на регулатора, което обжалват, при повторно включване на електрозахранването на абонатите, които са закъснели с плащанията, таксата да бъде 19 лв., а не 40 лв., или 80 лв. за експресно включване.

Преди около месец еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева коментира, че такова умишлено несъобразяване с решението на държавния регулатор е недопустимо и тя не знае за друг такъв случай в рамките на ЕС.

От ЧЕЗ заявиха още в отговор на въпрос на Investor.bg, че не са платили глобата от 1 млн. лв., наложена им от Комисията за защита на конкуренцията, и в момента я обжалват.

Още по темата:

Кунева: Може да се подаде колективен иск срещу ЧЕЗ, например за 10 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още