IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 януари

09:07 | 17.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 17 януари

Шести блок на АЕЦ даде дефект
в. Стандарт

Дефект спря за кратко Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". В 11 ч в петък поради неправилно сработил измерителен канал се е задействала технологичната защита и е изключила една от четирите главни циркулационни помпи на реактора. Автоматиката е сработила нормално и мощността на блока е намалена до 67% (580 мегавата).

Дефектът е отстранен за няколко часа. До събота на обяд блокът ще заработи на пълна мощност, съобщиха от икономическото ведомство. От АЕЦ "Козлодуй" обявиха, че няма промяна в радиационната обстановка в района.

При инцидента веднага са включени резервни мощности към енергийната ни система. Те са от водноелектрическите централи основно от каскадата "Белмекен-Сестримо" (над 500 мегавата).

Към обяд в петък потреблението на ток в страната е било 6060 мегавата. Няма заплаха за нормалното функциониране на енергийната ни мрежа, съобщиха от Единния системен оператор.

Интернет влиза в боя с имотните измами
в. Сега

Кражбата на апартаменти и терени ще става все по-трудна, защото от идния месец тръгва електронният имотен регистър.

Единната информационна мрежа ще заработи от февруари във всичките 131 съдебни района в страната, съобщи вчера премиерът Сергей Станишев в парламента. В тази база данни всеки може да потърси от компютъра си информация за даден имот - кои са собствениците, какви сделки са ставали през годините, има ли в момента ипотека или възбрана. Електронният формат поволява данните да се осъвременяват много бързо и всяка промяна за имота да се отразява веднага. Така няма да са възможни сделки на сляпо - например купувачът с ужас да установи, че в деня преди да плати, продавачът е ипотекирал апартамента.

Регистърът обаче още не е завършен, а базата данни ще се запълва и през следващите години. Системата не включва всички имоти в държавата, защото все още не всички населени места имат готови цифрови кадастрални карти. Затова в някои райони наред с регистъра ще продължат да действат и познатите нотариални книги, в които съдиите вписват актовете за собственост.

Бомбена заплаха спря влака София-Варна
в. Сега

Пътниците от бързия влак София-Варна бяха евакуирани заради бомбена заплаха вчера, съобщиха от БДЖ. От там обясниха, че началникът на влака намерил върху седалките в първия вагон бележка, на която пишело, че има взривно устройство във влака. Това е станало на гара Червен бряг. 120 пътници били свалени, а композицията е преместена на изолиран коловоз. След като чакали два часа в салона, хората били качени в пет второкласни вагона, пристигнали специално от гара Мездра. От полицията огледали цялата композиция за взривни вещества, но до редакционното приключване на броя не бе съобщено дали наистина е открита бомба.

Брашното поевтиня с 8 процента на борсата
в. Новинар

Цената на едро на брашното намаля с около 8 процента по време на търговията на стоковата борса в Пловдив. По тази причина през вчерашния ден брашното се продаваше за 400 лв. за тон без ДДС, вместо за досегашните 433 лв. за тон. С около 7 на сто пък се понижи цената на едро на слънчогледа, който вчера се търгуваше по около 350 лв. за тон, вместо досегашните – 400 лв. за тон. По време на борсовата търговия в Пловдив цената на олиото също отбеляза понижение, като падна под нивото си от 2 лв. за литър. В момента олиото се продава за около 1,80-1,90 лв. за литър.

Проверяват дали Кехайов е крал от лекарския съюз
в. Новинар

Пълна финансова ревизия на Българския лекарски съюз (БЛС) ще направят експертите от новото ръководство на съсловната организация, съобщи за „Новинар” зам.-председателят на БЛС Стефан Константинов. Ако по сметките на организацията бъдат установени липси, случаят ще бъде даден на прокуратурата, обясниха лекарите.Към момента новото ръководство на съюза е проверило банките, в които се работи с парите на съсловната организация. Там обаче няма наличност, а само задължения, обясни Константинов.

Засега от организацията са сезирали прокуратурата заради отказа на нелегитимния шеф на БЛС Андрей Кехайов да отстъпи офисите на новото ръководство.Вече цяла седмица служителите в централата на БЛС в Центъра по опазване на общественото здраве в столицата са в отпуск или командировани, затова новото ръководство няма как да влезе в контакт с тях, обясни Константинов. Вратите на офисите пък са заключени и никой не отговаря на телефоните в централата.

Над 70 кг. колумбийски кокаин за българин, заловени в Солун
в. Дневник

Гръцката полиция залови над 70 кг кокаин, след като контейнер, идващ от Колумбия, е бил претърсен от властите в порт Солун, съобщи Агенция "Франс прес". Проверката започнала след сигнал от американската Агенция за борба с наркотиците (DEA), заявиха от министерството на икономиката и финансите в Атина.

Кокаинът е бил разделен на малки пакети, скрити сред дървени талпи.

Властите издирват 36-годишен българин, до когото е адресиран контейнерът. Мъжът неотдавна е основал в Гърция компания за внос на дървесина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още