IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ако газовата криза продължи, включваме един от спрените блокове на АЕЦ*

Това заяви днес Сергей Станишев, без да уточнява колко трябва да продължи кризата, за да се прибегне до изпълнение на решението

15:44 | 16.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ако газовата криза продължи, включваме един от спрените блокове на АЕЦ*

Има решение на правителството да започнат технически действия по подготовка за повторно включване на един от спрените блокове на АЕЦ Козлодуй, съобщи днес премиерът Сергей Станишев.

В технически план за стартиране на един от блоковете са необходими 45 дни, уточни той.

Отварянето на реактора ще стане след диалог с Европейската комисия и със страните-членки на Евросъюза, и при условие, че газовата криза продължи неопределено време, са думите на премиера, цитирани в съобщение на Министерски съвет.

„Не можем да действаме едностранно и да поставим пред свършен факт нашите партньори – затова водим с тях постоянен диалог. Но в тази ситуация нашата най-голямата отговорност е пред българските граждани – да не допуснем проблеми в енергетиката“, казва Станишев.

По думите му за разлика от Словакия, според договора за присъединяване на България към ЕС, страната ни има право да предприеме такава стъпка в кризисна ситуация.

Той повтори позицията си по въпроса, че решението за закриване на блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй не се основава на обективна и ефективна експертиза. Премиерът напомни, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и експерти винаги са твърдели, че реакторите отговарят на международните стандарти.

В отговор на въпрос дали е необходимо да се проведе референдум за отварянето на блокове на АЕЦ „Козлодуй” Сергей Станишев каза, че това решение трябва да бъде взето от Народното събрание. Всички институции трябва да носят своята отговорност и да предприемат действия, отговорни пред българските граждани и европейските партньори, добави Станишев.

В началото на тази седмица България официално уведоми ЕК, че при задълбочаване на газовата криза може да се стигне до повторното пускане в експлоатация на един от спрените блокове на АЕЦ Козлодуй.

Междувременно днес от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) съобщиха, че е намалено производството на електроенергия от АЕЦ Козлодуй след изключване на циркулационна помпа на шести блок.

В 11 часа днес, поради неправилно сработил измерителен канал, се е задействала технологичната защита и е изключила една от четирите главни циркулационни помпи на шести блок на АЕЦ Козлодуй.

Автоматиката е сработила нормално и мощността на блока е намалена до 67% (580 мегавата). Дефектът вече е отстранен и са започнали операции за подготовка за включване в работа на главната циркулационна помпа и за постепенно повишаване на мощността на блока.

Очаква се след 24 часа натоварването на шести блок да достигне 100%. От атомната централа са информирали МИЕ, че няма промяна в радиационната обстановка в района на централата.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е включил резервни мощности (основно от каскадата „Белмекен-Сестримо” - над 500 мегавата), с което се гарантира нормалното функциониране на електроенергийната система.

Към 11,50 часа потреблението на електронергия в страната е 6060 мегавата по информация на ЕСО и няма опасност за нормалното функциониране на електроенергийната система, посочват още от МИЕ.

*Актуализирано към 17:05 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още