IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Получаваме природен газ от Гърция?

България търси алтернативи за доставка на природен газ извън трасето от Русия

18:04 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Получаваме природен газ от Гърция?

Гърция е готова да помогне на България с доставка на газ, като се обсъжда вариантът за отваряне на транзитната тръба, като оттам могат да се осигуряват по около 2 млн.куб. м газ на ден. Това е съобщил днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БТА. Димитров вчера и днес е провел разговори по тези въпроси с колегите си от Гърция и Турция.

По думите му „ България търси алтернативи извън трасето от Русия и алтернативите стават все по-ясни, и ако някои се туткат, страната в кратко време може да осигури алтернативни източници на газ".

Министърът е посочил, че с Гърция има принципна договореност за доставка, но трябва да се реши дали и как ще плащаме природния газ оттам, а също има за решаване и технически въпроси, свързани с това как точно ще се осъществи движението на газа в обратна на досегашната му посока по тръбата.

На практика получаването на газ от Гърция може да стане и чрез т.нар. реверсивна връзка, т.е. една тръба да се ползва за транзитиране на газ и в двете посоки. За това обаче са необходими и допълнителни инвестиции, т.е. не може да се осъществи много бързо

А с Турция има конкретни идеи за бързо създаване на връзки между българската и турската газопреносни мрежи с ползване на всички ресурси, с които Турция разполага. 

Още по темата:

Руският посланик: Газовата криза ще ускори строителството на Южен поток


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още