IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Земеделци се канели да заведат дела срещу фонд Земеделие заради САПАРД

Фермерите обвиняват за ситуацията бившия зам.-изпълнителен директор на фонда Константин Паликарски

13:07 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Земеделци се канели да заведат дела срещу фонд Земеделие заради САПАРД

Земеделски стопани от цялата страна ще заведат стотици дела срещу Държавен фонд “Земеделие” за неизплатени средства по програма САПАРД, обяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров. 

Според него фермерите обвиняват за ситуацията бившия зам.-изпълнителен директор на фонда Константин Паликарски, който пряко отговаряше за програмата и който миналата седмица си подаде оставката.

След като бяха блокирани парите по САПАРД, Европейската комисия разреши одобрените проекти да бъдат изплащани от националния бюджет. От септември досега са платени много малка част от проектите, каза Ивайло Тодоров. Дори имало просрочени плащания още преди август миналата година. Според него ситуацията създава проблеми на производителите, които не могат да си погасяват кредитите към банките по проектите.

“Вместо да се използва удължаването на срока на действие на програма САПАРД до края на 2009 г. и да се изплатят всички проекти, Паликарски прави одити и наема външни консултантски фирми да проверяват проектите”, заяви още Тодоров.

По думите му тези компании посочват на кои проекти да се плаща и кои да бъдат обявени за лоши вземания. Едностранно обявява проекти за изискуеми или че имало свързани лица при положение, че става въпрос за коректни фермери и проекти, обясни Тодоров. Според него наетите външни консултанти редуцират плащания без необходимите аргументи.

“С оставката си Паликарски се опитва да манипулира Министерство на земеделието и храните с цел да продължи да си позволява всички тези своеволия”, коментира председателят на асоциацията.

По непотвърдена информация, финансирането по мярка 2 на САПАРД за преработвателните предприятия ще бъде спряно, се казва още в съобщението на АЗПБ. Причината е, че от проверките на Европейската служба за борса с измамите (ОЛАФ) са констатирани нарушения и при проекти по тази мярка. По нея са проверени 90% от проектите. Тази мярка е сред тези от нашумелите случаи, свързани със старите машини от месопреработвателната индустрия. По нея са одобрени 357 проекта, от които са изпълнени 249. По втора мярка остава да бъдат изплатени над 60 млн. лв., сочат данните на фонд “Земеделие”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още