IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на БВП може да е с до 1 п.п. по-малък от предвиденото заради газа

Така, само заради кризата с газа, без да се отчита влиянието на световната икономическа криза, БВП на страната за 2009 г. може да намали ръста си на 3,7%

11:13 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът на БВП може да е с до 1 п.п. по-малък от предвиденото заради газа

В случай че газовата криза в България продължи повече от 10 дни, то ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната може да бъде с до един процентен пункт (п.п.) по-малък от предвидения в бюджета 4,7%. Това показват изчисления на някои експерти извън икономическото министерство, заяви за Investor.bg заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.

Така, само заради кризата с газа, без да се отчита влиянието на световната икономическа криза, БВП на страната за 2009 г. може да намали ръста си на 3,7%, а при това някои икономисти още края на миналата година прогнозираха ръст за 2009 г. от едва 2-3%, или доста под официалните правителствени прогнози.

Явор Куюмджиев коментира за Investor.bg, че по негово мнение действително е възможно да има понижение от 1 п.п. в ръста на 2009. Той посочи същевременно, че след приключване на газовата криза МИЕ ще направи изчисления на реалните загуби на българската икономика въз основа на документални данни от фирмите, пострадали от липсата или недостига на газ.

Днес е деветият пореден ден, в който България е лишена изцяло от доставки на природен газ. До вчера само преките загуби, дължащи се на проблема с доставките, на 368 фирми в страната са над 100 млн. лв.

Освен това беше съобщено от Булгаргаз, че още седмица ще може да се поддържа сегашният обем на подаване на газ на денонощие, който задоволява около 40% от потребностите на страната през зимата, след което, поради спада на налягането в хранилището в Чирен, ще могат да се черпят по-малки количества газ.

В тази връзка Явор Куюмджиев допълни, че най-много от газовата криза ще пострада металургията, химическата и фармацевтичната промишленост.

Зам.-министърът съобщи още за Investor.bg, че до началото на февруари се предвижда официално да бъде регистрирано държавното дружество за изграждане на индустриални зони в страната. Работното наименование на фирмата е Национална компания „Индустриални зони” и тя ще разполага за тази година с капитал от 100 млн. лева, отпуснати от бюджета.

Министерството на икономиката и енергетиката е склонно да възприеме предложението на Българската агенция за инвестиции (БАИ) за обединяване на класовете за сертифициране на инвеститорите, т.е. вместо класове „А” и „Б”, да има само един клас, каза още Куюмджиев. Предложението на агенцията за намаляване на праговете за сертифициране (в общия случай искането е прагът да бъде 20 млн. лв.) също среща разбиране от МИЕ.

Тези и някои други предложенията за изменения в Закона за насърчаване на инвестициите се очаква да бъдат разгледани на заседание на правителството до началото на февруари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.01.09 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още