IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 януари

08:02 | 14.01.09 г.
Преглед на печата за 14 януари

През декември кабинетът харчил по 70 000 лв. на минута
в. Дневник

Над 4 млрд. лв. е похарчило правителството от 24 ноември до края на декември, съобщи вчера лидерът на СДС Мартин Димитров. Според статистиката на централната банка фискалният резерв е намалял с близо 3.2 млрд. лв. през декември, или през последния месец на годината кабинетът е изразходвал повече от 70 хил. лв. на минута.
Високите правителствени харчове в България може да се отразят негативно на развитието на частния сектор, коментираха вчера от фондация "Херитидж" .

София продава 30 ученически лагера
в. Сега

30 ученически лагера, сред които и апетитни бази на морето, се кани да обяви за приватизация Столичната община. Според експертите тези имоти не се управляват достатъчно ефективно и трябва да бъдат продадени, а с парите да се посрещнат по-належащи нужди на общината. Това препоръчва изготвеният правен анализ за състоянието на общинската фирма "Галатея", която стопанисва лагерите. Бюджетната комисия в СОС вчера одобри доклада за включването на обектите в приватизационната програма за 2009 г.

10 хиляди милионери
в. Стандарт

Световната криза завари България с 10 хиляди милионери. Това твърдят пред електронното издание questbg.com родни икономисти и анализатори. 70% от собствениците на строителни компании и голяма част от туристическите босове влизат в клуба на богатите, смята Божидар Данев, председател на стопанската камара. Икономистът Георги Ангелов дели милионерите на две групи: късметлии, които са наследили земя в апетитен район, и спекулативни предприемачи с хитри инвестиции в най-успешните сектори.
Повечето родни милионери са мъже, като броят на 30-годишните нараства. Те обичат скъпи часовници, притежават лични самолети, карат коли за по 440 000 евро и плуват с яхти на стойност 10 млн. евро. По милионери България е четвърта в Източна Европа, но е първа по мултимилионери и милиардери на глава от населението начело с Васил Божков.

Скокът на цените и конкуренцията за кадри вдигнаха заплатите
в. Дневник

Нарастващият дефицит на кадри и високата инфлация са водещите фактори за двуцифрения ръст на заплатите през първите две години от членството на България в Европейския съюз. През 2007 г. той е бил между 10 и 16%, а през 2008 г. средно 15 на сто, отбелязват специализираните изследвания на HR агенциите "Консултим", "ЕЙМС хюман кепитъл", "Мандей" и "Хей груп".
Сред основните причини за интензивното нарастване на възнагражденията са и индивидуалното представяне на служителите и резултатите на компаниите. Според анализатори и работодатели именно интензивният темп на заплатите е сред основните причини за високата инфлация. Същевременно прогнозите им са за скромно нарастване на възнагражденията през тази година.

Данъчният бонус за жилищен заем ще се ползва от 2010 г.
в. Сега

Данъчното облекчение за млади семейства, взели жилищен кредит, ще се ползва от догодина. Отстъпката е върху доходите, получени след 1 януари 2009 г., но реално ще се ползва след подаването на данъчната декларация догодина. Няма значение кога е изтеглен заемът, разясниха вчера от Националната агенция за приходите.
Бонусът се смята според лихвите, платени през тази година върху първите 100 000 лв. от заема.

Всеки ще може да дарява по 10 бона на партии
в. Новинар

Физическите лица ще могат да правят дарение на партиите в размер на 10 000 лв. Това стана ясно вчера, след като Законът за политическите партии беше приет на второ четене от парламента. Според закона едноличните търговци нямат право да правят дарения на политическите сили.
По време на гласуването отпадна точката, според която, за да може една политическа сила да участва в местни избори, трябва да е имала подкрепа на предишния парламентарен вот в размер на 1%.

Компютър смята данъците ни
в. Стандарт

Компютър ще попълва данъчната ни декларация за годишните доходи и ще пресмята дължимите от нас налози. От 15 януари на сайта в интернет на Националната агенция за приходи (НАП) www.nap.bg ще бъде качена електронна декларация с баркод. Този формуляр автоматично ще сумира записаните от нас доходи, ще пресмята нормативно признатите разходи и ще изчислява дължимия данък. Ползата за гражданите е, че ще си спестят доста досадни сметки и няма да се допускат грешки. При отпечатването на попълнения на компютъра формуляр върху него ще се генерира баркод, в който ще е шифрована цялата информация от декларацията.

Рекламният гигант "Публисис груп" купи българската "Публисис МАРК груп"
в. Дневник

Собственикът на комуникационната верига "Публисис МАРК груп" Николай Неделчев обяви, че продава мажоритарния дял от компанията на глобалния си партньор "Публисис уърлдуайд" на пресконференция късно снощи. За да присъства на обявяването на сделката, в България пристигна и изпълнителният директор на "Публисис уърлдуайд" Ричард Пиндер, който коментира задълбочаващото се партньорство между двете комуникационни групи като част от дългосрочните интереси на "Публисис" в България и региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още