IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fourlis: В България трудно се намират квалифицирани служители

Въпреки някои подобрения процедурите за правене на бизнес в региона, и по-специално в България и Румъния, са затруднени и бавни

12:40 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Fourlis: В България трудно се намират квалифицирани служители

В България и на Балканите е трудно да се намерят квалифицирани служители, затова е добре висшият мениджмънт да се „внася“ от страната на съответната компания инвеститор, пише Balkan Business News. Това е мнението на Апостолос Петалас изпълнителен директор на гръцката компания Fourlis Group, която държи франчайз правата за Балканите на веригата магазини за мебели IKEA.

По думите му, въпреки някои подобрения, процедурите за правене на бизнес в региона и по-специално в България и Румъния, където компанията развива дейност, са затруднени и бавни.

„Когато правителството обещае да направи нещо, това не може да се приема за даденост. Приоритетите в този регион се променят лесно“, казва той.

Той смята, че секторът на търговията в тези страни ще се развива добре за в бъдеще, тъй като хората имат склонност да харчат. Също така добро бъдеще имат финансовите услуги, хранителната индустрия и модата, казва Петалас.

Според него законодателството в областта на трудовото право в региона е много гъвкаво, като това важи в по-малка степен за Гърция. Инвеститорите трябва да имат предвид, че правителствата са склонни да провеждат реформи в различни области и да взимат различни мерки в подкрепа на ръста на бизнеса и икономиката. В Гърция обаче ситуацията е затруднена от факта, че обществото не подкрепя реформите.

„Хората трябва да бъдат обучени, докато на Балканите положението е обратното. Политиците нямат затруднения да обучават хората; тяхното единствено затруднение са вътрешните проблеми, с които се сблъскват, докато се опитват да наложат пазарна икономика в страните си“, казва той.

За Петалас това, което трябва да се подобри бързо, е инфраструктурата в повечето страни, както и финансовата стабилност.

У нас Fourlis планира да отвори три хипермаркета от веригата IKEA. Първият от тях се очаква да бъде отворен през 2010 г. в столичния кв. Витоша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още