IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Само топлофикациите в Плевен и Бургас все още не работят с мазут

Страната ни разполага с достатъчни количества мазут, по данни на МИЕ

13:55 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Само топлофикациите в Плевен и Бургас все още не работят с мазут

Само две топлофикации в страната все още не са преминали на работа с мазут - „Топлофикация Плевен“ и „Топлофикация Бургас“, съобщи директорът на дирекция „Управление при кризи“ и заместник-председател на кризисния щаб към Министерство на икономиката и енергетиката Атанас Съйков, цитиран от БТА.

„Топлофикация София“ работи на мазут и природен газ, като само топлоподаването в ТЕЦ „София Изток“ все още е в рамките на 64-65 градуса, а в останалите топлорайони са постигнати температури от 72-73 градуса за изходните съоръжения, каза Съйков.

В „Топлофикация Плевен“ в момента се правят изпитания и се извършва подготовка за преминаване на работа с мазут, сочат данните на МИЕ. В „Топлофикация Бургас“ имаше авария, която още преди ден бе отстранена, но това забави подготвянето на съоръженията, посочи Съйков. Сега инсталациите и там се подготвят за работа с мазут. В двата града се подават минимални количества природен газ, който се използва за топлоподаване и за нагряване на котлите за работа на мазут, обясни Съйков.

Топлофикациите в Шумен и във Варна без проблеми са преминали на комбиниран режим на работа - с природен газ и с мазут. С мазут и с природен газ работят и топлофикациите в Пловдив и във Враца. В същия режим работи и „Топлофикация Разград“. „Топлофикация Казанлък“ работи на мазут, а „Топлофикация Велико Търново“ е на смесен режим - с биомаса и с мазут.

Всички топлофикационни дружества са предприели мерки за спешно доставяне на мазут, има и разработен график съвместно с БДЖ, по който се снабдяват дружествата, информира Атанас Съйков. Приоритетно се доставя мазут за „Топлофикация София“ като най-голям потребител. Съгласно Наредба 11 от Закона за енергетиката технологичният резерв от мазут за топлофикациите е в рамките на 4-5 дни, каза Съйков. В съответствие със своята консумация топлофикациите трябва своевременно да правят заявки, за да поддържат непрекъснато такъв запас, обясни той. Според Съйков страната ни разполага с достатъчни количества мазут.

Потреблението на електричество е в рамките на обичайните нива, има известно увеличение, но то е прогнозируемо, посочи още той. По постъпили в кризисния щаб данни към 12.00 часа натоварването на електропреносната система е 6501 мегавата, а страната има резерв от 1300 мегавата.

От Асоциацията на топлофикационните дружества пък заявиха, че сметките за парно за януари ще бъдат по-ниски заради намаленото топлоподаване. Все още обаче не може да се каже с колко по-ниска ще бъде сметката, това ще бъде отчетено при засичането на топломерите от фирмите за дялово разпределение в края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още