IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стоковата борса започна годината без оферти за зърно

Логично е дори при газовата криза цената на хляба да се понижава

12:09 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стоковата борса започна годината без оферти за зърно

През първата работна седмица от новата 2009 г. на Софийската стокова борса (ССБ) нямаше оферти за покупка и продажба на зърно. Това донякъде се дължи на по принцип по-слабата активност на търговците в началото и в края на всяка година. От друга страна, за предложенията за продажба на големи количества хлебна пшеница през последните седмици на миналата година нямаше насрещни оферти, въпреки че цените постепенно паднаха до средноевропейските.

За подадените през първите дни на годината предложения за продажба на бяло брашно тип „500” в чували също няма насрещни оферти, но вече горната граница на цените падна от 550 лв./т на 500 лв./т*, а долната граница е 440 лв./т – около която всъщност към момента би трябвало да са реалните цени, изхождайки от цената на пшеницата.

При дадената ситуация будят недоумение съобщенията от някои хлебопекарни, че може да вдигнат цената на хляба поради преминаване на алтернативно гориво заради газовата криза. Икономическата и пазарна логика сочи, че при спад наполовина спрямо миналата година на цената на житото, въпросните хлебопроизводители би трябвало най-малко с 30% да са понижили цената на хляба, което, както знаем, не се случи.

Прави впечатление, че подадените на ССБ оферти за покупка на рапица в чували са при цена от 500-600 лв./т, а същевременно цената (преизчислена в лева) на рапицата на борсата в Будапеща (която може да се счита, че е около средноевропейската) е 450 лв./т.

През първите дни на годината на ССБ бяха сключени сделки за покупка на едро на горива при цени от: за бензин А95 Н – 1290-1358 лв./1000 л; за дизелово гориво – 1366-1508 лв./1000 л; за нафта за отопление – 1148 лв./1000 л; за газьол за комунални цели – 1171 лв./т; за газ пропан-бутан – 660 лв./1000 л.

Цените на основните хранителни стоки на международните борси за периода 5-9 януари почти не се промениха в сравнение с последните две седмици на 2008 г.

Прави впечатление само, че след драстичния спад през декември цената на суровото олио в Ротердам съществено се е покачила през последните дни – с 95 долара/т за седмица, и сега е 835 долара/т (което обаче е около половината от максималната цена през миналата година). А „предколедната” цена на маслодайния слънчоглед на борсата в Будапеща от 357 лв./т се покачи до 381 лв./т (която стойност също е около половината от максималните стойности през миналата година).

Към тази сутрин цените на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща са съответно 230 лв./т и 180 лв./т. На борсата в Чикаго актуалните котировки на житото и царевицата са съответно 225 долара/т и 160 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още