IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

През февруари подписват окончателното споразумение за Южен поток?

„Ентусиазмът“ за строителството на газопровода от страна на Русия напоследък се е понижил с поевтиняването на природния газ

17:25 | 09.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
През февруари подписват окончателното споразумение за Южен поток?

По всяка вероятност през февруари при посещението на президента Георги Първанов в Москва ще бъде подписано окончателното споразумение за газопровода Южен поток, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на извънредно заседание на парламентарната комисия по енергетика.

В споразумението би трябвало да фигурира точният маршрут на газопровода, както и точните количества газ, които ще бъдат транзитирани през страната ни. Първоначалното споразумение за Южен поток беше подписано през януари 2008 при посещението на тогавашния президент на Русия Владимир Путин в България.

„Ентусиазмът“ за строителството на газопровода от страна на Русия напоследък се е понижил с намаляването на международните цени на природния газ, посочи Димитров. За България газопроводът е жизненоважен за диверсификация на доставките, особено при настоящата криза със синьото гориво.

След подписването на договора се преминава към 18-месечни предпроектни проучвания, поясни Димитров.

Относно предвижданията за превръщане на находището в Галата в ново газохранилище Петър Димитров посочи, че вероятно до един месец находището ще бъде изчерпано и е възможно до края на годината то да бъде превърнато в газохранилище.

Във връзка с депутатски въпрос относно поставянето пред ЕК на въпроса за повторното отваряне на единия или двата от затворените блокове на АЕЦ Козлодуй, Димитров коментира, че това би могло евентуално да стане с аргумента, че страните от региона изпитват недостиг на електроенергия. У нас недостиг към момента няма, подчерта той, тъй като имаме студен резерв от 1200 мегавата, а освен това изнасяме в чужбина около 600 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още