IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради газовата криза Алкомет търпи преки загуби за 50 000 лв. на ден

Непреките загуби от спряно производство са на стойност 450 хил. лв. на ден и могат да бъдат компенсирани чрез увеличено производство на по-късен етап

14:30 | 09.01.09 г.
Заради газовата криза Алкомет търпи преки загуби за 50 000 лв. на ден

Заради газовата криза, шуменският преработвател на алуминий Алкомет АД е спрял производството на продукция за 450 хил. лв. на ден, съобщи варненското радио "Фокус".

Това са непреки загуби, които могат да се компенсират на по-късен етап с увеличение на производството, е заявил изпълнителният директор на дружеството, Христо Дечев.

Преките загуби са в размер на 45 000 - 50 000 лева на ден, заради увеличените разходи при производството. В момента фирмата получава по 700 кубически метра газ на час, при необходими 1300 кубически метра на час, поради което се прилага гъвкава организация на работа.

Производства, които са енергоемки, се включват тогава, когато цялостното потребление на газ в общината намалее, работи се и през нощта. Освен това 10% или 80 души са пуснати в отпуск, уточняват още от дружеството.

Ако Алкомет продължи да работи с този капацитет продължително време ще просрочи редица договори, 83% от които са към контрагенти в чужбина – основно Германия и Италия, обясни Дечев.

Днес нямаше сделки с книжата на Алкомет АД.

Още по темата: Кои публични дружества използват природен газ?

 

 

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още