IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Авариите в мрежата на ЧЕЗ нараснали с една четвърт за последните три дни

Най-много са авариите на територията на София, като в Плевен и Перник почти няма нарастване

12:48 | 09.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Авариите в мрежата на ЧЕЗ нараснали с една четвърт за последните три дни

Във връзка с газовата криза и увеличеното потребление на електроенергия авариите в мрежата средно напрежение на ЧЕЗ през последните три дни са нараснали средно с близо 25%, казаха на пресконференция от ръководството на компанията. Най-много са авариите на територията на София, като в Плевен и Перник почти няма нарастване.

От компанията съобщиха, че при нормални условия аварийните им екипи са 72, но при изключителни случаи те могат да нараснат няколко пъти, като общият персонал, който може да бъде ангажиран за отстраняване на авариите, е 980 човека.

За периода от 2002 г. насам (от когато се отчита точно потреблението на електроенергия в София) на 6 и 8 януари тази година в 20 часа са регистрирани максимумите на потребление, които са съответно 1220 мегавата и 1283 мегавата. Предишният максимум на консумация в столицата е бил на 20 януари 2002 г. - 1212 мегавата.

Средното увеличение на консумация в мрежата на ЧЕЗ спрямо 4 януари, в това число в София, София- област и Плевен, е 100-120 мегавата.

От компанията изразиха становище, че при повишеното електропотребление първо ще има проблеми със сградните инсталации, тъй като те са проектирани с по-нисък капацитет. Така например по закон минималните изисквания за инсталацията на жилища в селата е натоварване от 4 киловата, в София и големите градове жилищната инсталация е проектирана за поне 6-9 киловата, а за нетоплофицираните градски райони инсталацията би трябвало да издържи натоварване от поне 12 киловата.

От ЧЕЗ посочиха обаче, че през последните дни натоварването в някои топлофицирани сгради в София, особено в Студентски град, е надминавало два-три пъти регламентираното и затова е имало повече аварии.

На журналистически въпрос относно това дали от януари ще бъде върнато едномесечното отчитане на електромерите, при условие че отложеният срок, който даде за това ДКЕВР, е именно януари, от компанията не дадоха сигурен отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още