IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинският посланик у нас потвърди, че Украйна не е спирала газа

По думите му това дори не било възможно и технически, проблемът бил в руската страна

13:03 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Украинският посланик у нас потвърди, че Украйна не е спирала газа

Украйна не е спряла подаването на природен газ за Европа и Балканите, каза на специална пресконференция днес украинският посланик в България Виктор Калник.

По думите му това дори не било възможно и технически. Газът бил спрян от страна на Русия, тъй като няма подписано ново споразумение за цената на газа между двете страни.

На 5 януари обаче, според официални съобщения в чуждестранни медии, украинският министър председател беше заявил, че страната е спряла три от четирите транзитни газопровода за пренос на руски газ от Украйна към Европа и може да спре и четвъртия, което и се случи след два дни.

Калник информира, че годишно Украйна транзитира към Европа 120 млрд. куб. м газ, а самата страна ползва годишно 62 млн. куб. м газ. От 1 януари, по думите на посланика, Украйна не ползва изобщо руски газ, а синьо гориво от своите газохранилища, което можело да стигне на страната за три месеца.

Русия обаче преди няколко дни обвини Украйна, че е откраднала около 80 млн. куб. м газ, предназначени за европейските потребители. По думите на Калник същността на спора между двете страни е, че Русия иска те да преминат по-бързо от договореното към пазарни цени на газа.

За миналата година Украйна е заплащала потребения газ на Русия при цена 179 долара за 1000 куб. м при транзитна такса 1,6 долара за пренос на 1000 куб. м на 100 км. По думите на Калник от началото на тази година Русия е предложила Украйна да заплаща газа по 250 долара/1000 куб. м, без да се вдига таксата за транзит. Украйна обаче е преценила, че би трябвало да плаща по 201 долара/1000 куб. м и при това да се вдигне транзитната такса. В същото време обявената официално в края на миналата година средна цена на руския газ за Европа беше 450 долара/1000 куб. м.

От украинското посолство не можаха да отговорят на въпрос на Investor.bg защо страната иска да заплаща газ по цена наполовина на европейската. Беше посочено само, че според подписания през октомври миналата година меморандум за принципите на ценообразуване на газа между двете страни към пазарни цени ще се премине в рамките на тригодишен период, като се започне от 2009 г., и затова Украйна иска по-малко увеличение.

Посланикът посочи още, че от украинска страна са смятали таксата, която би трябвало да се плаща за транзит по определена формула, така че ако Русия настоява за цена от 418 долара/1000 куб. м, каквото беше последното официално огласено предложение, то тогава цените за транзит ще бъдат много по-високи, а, като се има предвид и преносът до европейските страни, това вероятно щяло да вдигне и таксите там.

От украинска страна изразиха готовност за продължаване и благоприятно приключване на преговорите между двете страни. Посланикът не можа да каже какви са резултатите от водените тази нощ преговори, като коментира само, че засега няма официална информация. Украйна също е съгласна да има европейски наблюдатели при съответните газови пропускателни станции между Русия и Украйна и европейските страни, допълни Калник.

Междувременно стана известно, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е заявил, че „Украйна рискува евроинтеграцията си“.

Днес пред украинското посолство в София ще има протест на синдикатите срещу спирането на газа в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още