IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подновяват доставките на газ към Европа тази вечер?

По-рано днес председателят на ЕК призова за незабавно възстановяване на доставките

16:13 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Подновяват доставките на газ към Европа тази вечер?

Газпром би могъл тази вечер да постигне договор с Киев и между 18 и 20 ч. отново да започне да доставя договорените количества газ към Европа, съобщи сръбската държавна телевизия РТС, позовавайки се на източници, близки до руската държавна компания.

Евентуалното споразумение стана възможно, след като руски и украински официални лица, въпреки взаимните обвинения, показаха готовност да започнат процес на решаване на проблема, който въвлече голяма част от Европа в сериозна енергийна криза, отбелязва сръбската телевизия.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова Русия и Украйна да възстановят незабавно газовите доставки и да не взимат като заложници европейски страни в ценовия си спор. 

Европейската комисия освен това предложи да изпрати независими наблюдатели в Украйна, които да измерват подаването на газ от страна на Русия.

От ЕС заявиха, че ще разпространят декларация, в която ще се отбележи, че газовите доставки за страните в съюза трябва да бъдат нормализирани до утре. Ако това не стане, ЕС ще вземе строги мерки срещу страните, предизвикали кризата. Това заяви министър-председателят на Чехия Мирек Тополанек, чиято страна пое ротационното председателство на Общността до средата на годината.

Междувременно президентът Георги Първанов предложи незабавно да започне проучване за строителството на отклонение към България от газопровода Турция-Гърция в участъка Комотини – Хасково. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още