IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 януари

08:07 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 януари

Банки събират незаконно такса за потребителски заеми
в. Сега

Някои български банки в противоречие със закона продължават да събират такса при предсрочно погасяване на потребителски заеми. Това показа проверка на "Сега" вчера. От 5 януари влязоха в сила промени в Закона за потребителския кредит, които предвиждат да няма наказателна такса за кредити между 400 и 40 000 лв.

"За момента взимаме такса, защото още не е ясно дали промяната ще важи и за старите заеми или само за новите, които се сключват отсега нататък", обясни кредитен инспектор от ПИБ. От УниКредит Булбанк, ОББ и "Пиреос" обясниха, че още нямат вътрешни инструкции по въпроса и засега събират таксите съгласно условията в договора на клиента. От Алианц Банк пък казаха, че удържат 5% върху погасената сума, ако клиентът върне предсрочно по-малко от 6 вноски. Ако вноските са повече, неустойка няма.

Замените на гори не спряха и по Нова година
в. Сега

Горската агенция продължава да заменя държавни за частни гори. ДАГ е използвала дори и последния работен ден на 2008 г. Шефът й Стефан Юруков е раздал нови 85 дка лес над Благоевград и Габрово на трима бизнесмени, но по традиция имената им остават тайна. Сделките са разписани на 29 декември, а бяха огласени едва на 5 януари т.г.

Държавните горски площи над Добринище, Благоевградско, намаляват с общо 75 дка само чрез две от сделките. За първата рокада частникът е дал 105.7 дка в Рибарица, Лесидрен, Троян и Русалка, а при другата сделка - още 101 дка, убеждават горските. Хората на Стефан Юруков твърдят, че частните гори са по-скъпи от държавните с 18 000 лв. С трета сделка държавата се е разделила с 9 дка в Плачковци, Габровско, а в замяна частникът е предоставил свои 10 дка в същото стопанство. Откакто БСП пое горския сектор, Стефан Юруков успя да замени над 14 500 залесени декара.

Чепеларе планира да забрани строителството в половин Пампорово
в. Дневник

Чепеларе планира да забрани строителството на хотели в Пампорово за 5 години, съобщиха от пресцентъра на общината. Идеята вече е представена на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Новата мярка ще засегне половината от курорта, тъй като другата част е към община Смолян.

Причината за искането е презастрояването на Пампорово, което значително изпреварва развитието на инфраструктурата, обясниха от администрацията. Освен това по този начин Чепеларе се надява да привлече повече инвеститори към своя ски център, в който досега са инвестирани около 10 млн. евро и предстои да бъдат вложени още 40 млн. евро. По информация на "Дневник" забраната за строителство няма да засегне обектите в заварено положение, а ще се отнася до издаването на нови строителни разрешителни. В курорта се строят предимно хотели от апартаментен тип, които се продават и отдават под наем, сочат данните от пазара. От общината отказаха да съобщят колко са издадените в момента разрешителни за строежи.

НОИ: Има пари за обезщетения при масова безработица
в. Дневник

Малко над 100 млн. лв. са предвидени за изплащане на обезщетения за безработица през 2009 г., съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков. Освен това във фонд "Безработица" има излишък от 78 млн. лв. Сумата ще бъде достатъчна, за да се изплащат обезщетенията при очакваните съкращения заради кризата, заяви Христосков. Той добави, че в НОИ са се натрупали и над 100 млн. лв. за гарантиране на заплатите на работниците, чиито предприятия са фалирали. "През следващите 2-3 години няма основание за безпокойство", увери управителят на осигурителния институт.

В топ 3 сме по производство на хайвер
в. Стандарт

България е сред лидерите по производство на черен хайвер в Европейския съюз през последните години. Това съобщи изпълнителният директор на Национална асоциация по рибарство и аквакултури в България Николай Кисьов. Единствените ни конкуренти в момента за първото място са Италия и Франция. Страната ни е начело и по наличната биомаса от есетрови риби. Включително и при тези в полова зрялост, които могат да дават черен хайвер, обясни Кисьов.

Килограм от черния хайвер на едро през миналата година е струвал над 2000 евро. Почти цялото родно производство се изнася за Швейцария, Франция, Великобритания и САЩ. Заради намаляването на броя на есетрите търсенето в света продължава да бъде неограничено, твърди Кисьов. Реалното количество на производството на есетрови риби у нас не е известно с точност, но приблизително е около 1000 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още