IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чакаме от ЕС да „сдобри” Русия и Украйна

Станишев е заявил пред председателя на ЕК, че иска намеса от Общността и че страната ни не може да чака

22:44 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Чакаме от ЕС да „сдобри” Русия и Украйна

Европейският съюз (ЕС) да излезе с позиция, която да помогне на Русия и Украйна да урегулират своите отношения във възможно най-кратки срокове – за това е настоял министър-председателят Сергей Станишев пред председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в проведен тази вечер телефонен разговор във връзка с безпрецедентното 100-процентово спиране на газовите доставки за България. Това става ясно от съобщение на Министерски съвет.

Станишев е посочил, че за разлика от Гърция и Румъния, ние не разполагаме с други алтернативни източници за доставка на природен газ (освен хранилището в Чирен), което поставя страната ни в изключително тежка ситуация. България има известни резерви за покриване на нуждите на страната от природен газ в размер на 1/3 от тях. В тази връзка премиерът е заявил, че страната се нуждае минимум от 6 млн. куб. м газ дневно.

Жозе Барозу е информирал българския премиер за предстоящата си среща с чешкия му колега Мирек Тополанек в Прага на 7 януари, с когото предстои също да бъде обсъдена създалата се ситуация. Председателят на ЕК е уверил Сергей Станишев, че развитието на кризата се следи много внимателно от комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.

По-рано през българските власти получиха противоречива информация от Украйна и Русия, като първата твърди, че не е спирала доставки, защото не е получавала такива, докато от руска страна твърдят, че са доставили газ до украинска територия, но Украйна е отказала преноса по-нататък.

По време на телефонния си разговор тази вечер Жозе Барозу и Сергей Станишев са били единодушни, че Украйна и Русия не могат да държат, в резултат на своя конфликт, не само България, но и други европейски страни като заложници. „Проблемът би трябвало да се реши по юридически път, но в случая става дума за време”, е подчертал българският премиер и е заявил, че страната ни няма възможност за изчакване.

Жозе Барозу е поел ангажимента да разговаря както с руската, така и с украинската страна и да се намерят дипломатически средства за решаване на проблема.

Станишев е поставил пред председателя на ЕК и въпроса за изграждане на вътрешни свързаности в ЕС, т.е. единна газова мрежа. Предложението е след приключване на кризата с доставките на природен газ да се търсят начини българската газопреносна мрежа да има възможност да бъде свързана с гръцката с цел в подобни ситуации България да има алтернативен източник.

Още по темата:

Природният газ за България спря изцяло тази сутрин

Започна спиране на производства заради липсата на газ

Парното започна да намалява - въпреки уверенията на Станишев

Украйна спряла газа за Балканите

Газовият спор бил аргумент за Русия за Северен и Южен поток

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още