IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парното започна да намалява - въпреки уверенията на Станишев*

От руската страна продължават да твърдят, че не са спирали подаването на газ за Балканите, подчерта премиерът

12:16 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Парното започна да намалява - въпреки уверенията на Станишев*

От тази сутрин подаването на газ за икономическите субекти в страната е намалено, съобщи на специална пресконференция министър-председателят Сергей Станишев. В резултат някои дружества започнаха да обявяват за спиране на производства. Впоследствие започна да се усеща и намаляване на парното отопление.

По закон Булгаргаз има право да ограничи подаването при извънредни ситуации за 48 часа, след което, ако подаването към Булгаргаз не е възстановено, със заповед на министъра на икономиката и енергетиката ограниченията ще продължат.

Гражданите и социалните системи (болници, училища) няма да усетят намаленото газоподаване чрез спиране на отоплението, заяви Станишев.

Въпреки уверенията на премиера обаче от ЕВН съобщиха, че ЕВН България Топлофикация EАД прекратява снабдяването на индустриалните клиенти с пара, а всички абонатни станции на домакинствата ще бъдат настроени така, че температурата в помещенията да бъде намалена с около 20%. Снабдяването на училища, детски градини и болници с топлинна енергия се запазва в обичайните количества, се подчертава в съобщението на топлофикационното дружество. 

Решението е взето след официалното уведомление от Булгаргаз, че потреблението на газ трябва да бъде ограничено спешно до минимално количество. В ТЕЦ Север вече е започната подготовка за работа с мазут.

По информация на читатели на Investor.bg в страната вече има обществени сгради с напълно спряно топлоснабдяване.

Премиерът подчерта, че спирането на подаването е станало тази нощ без никакво предварително уведомление или обяснение от страна на Русия или Украйна, а от руската страна продължават да твърдят, че не са спирали подаването на газ за Балканите.

Няма да бъде намалено и подаването на газ към стопанските субекти, при които производството е непрекъснато и при евентуалното му спиране възобновяването е трудно (металургична и циментова промишленост и други).

В момента в газохранилището в Чирен се намират 570 млн. куб. м газ. На ден от него могат да се подават до 4,5 млн. куб. М, при условие че за страната ни през зимата са необходими на денонощие около 12 млн. куб. м, т.е. в момента подаването е само една трета от необходимото. Изчисленията сочат, че при това положение на газ само от Чирен може да се разчита само за около 4 месеца при намалено газоподаване.

Станишев съобщи, че вече е говорено с основния производител на мазут в страната – Нефтохим Бургас, да увеличи производството на мазут, което сега е 29 хил. т на денонощие, с 3 хил. т. Има и готовност за внос на мазут от чужбина, който да замести недостатъчното подаване на газ за топлофикациите в страната.

Предстоят телефонни разговори с премиерите на Русия и Украйна във връзка със спряното подаване на газ, заяви още Станишев. Днес премиерът ще говори с изпълнителния директор на Овергаз Сашо Дончев.

Вицепремиерът Ивайло Калфин пък посочи, че има надежда в близките часове поне частично да бъдат възстановени доставките на газ за Балканите, още повече че България е изряден платец към Газпром. Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов каза от своя страна, че в договора с доставчиците има клауза, според която може да се търсят неустойки за пропуснати ползи при спрени или забавени доставки на газ.

По думите на Станишев ще се търси съдействие и от страна на Европейската комисия за решаване на газовия конфликт. Официалното становище на ЕК вчера беше, че няма да се намесва в спора между Русия и Украйна, тъй като той е търговски, а не политически. Днес обаче вече има представители на ЕС в Москва и Киев, които обсъждат въпроса със сигурността на доставките. Тази сутрин България е информирала ЕК за възникналия проблем в страната.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че утре ще има среща с ръководствата на най-големите стопански потребители на газ, за да ги запознае с възникналата кризисна ситуация и да ги призове към ограничаване потреблението на газ и по възможност използването на алтернативни горива.

*Информацията е актуализирана към 13.10 часа

Още по темата:

Газ няма. А сега накъде?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още