IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна спиране на производства заради липсата на газ*

От Неохим съобщиха, че спират производствени мощности, за същото се готвят и в Радомир метал индъстрийз

11:30 | 06.01.09 г.
Започна спиране на производства заради липсата на газ*

Неохим АД е предприело спиране на производствените мощности в авариен порядък, което ще приключи в ранния следобед, поради спиране подаването на природен газ от Булгартрансгаз ЕАД, съобщи торовият производител чрез БФБ-София.

Доставките на амониев нитрат от Неохим АД няма да бъдат преустановени, тъй като компанията разполага с достатъчно складови количества, с които да задоволи търсенето в страната.

От 3,30 часа тази сутрин са прекратени изцяло доставките на природен газ на украинско-румънската граница към Булгаргаз, както за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония, съобщиха по-рано днес от Министерство на икономиката и енергетиката.

„Взети са всички мерки за безопасно спиране на инсталациите и предотвратяване на евентуална крупна авария. Спешно са извикани всички специалисти и своевременно са уведомени Министерството на извънредните ситуации, Министерството на икономиката и енергетиката, Областна управа Хасково, Община Димитровград, Гражданска защита, както и доставчика – Булгаргаз АД и Булгартрансгаз ЕАД“, се казва в съобщението на Неохим.

Последователността на спиране на производствените мощности е технологично обусловена и не може да бъде променяна. За поддържане на инсталациите в безопасен и зимен режим и недопускане на тяхното замръзване, е нужно подаване на природен газ от порядъка на 3 500-4 000 куб. м. на час при налягане над 15 атмосфери.

„Длъжни сме да предупредим, че отговорността за последствията с несъобразяването с технологичните изисквания изцяло ще падне върху доставчика и лицата, предприели необмислени несъгласувани действия“, посочват от Неохим АД.

След новината акциите на Неохим бяха разпродадени до 38,26 лева от 40 лева преди това.

Под критичния минимум от 15 хил. куб. м на час е подаването на природен газ в Кремиковци от 11 часа днес. В момента се поддържа само коксохимическото производство и топлоелектрическата централа към
комбината, съобщи синдикът на дружеството Цветан Банков, който добави, че ситуацията е под контрол.

Ако се наложи допълнително намаляване на количествата природен газ до 12 - 10 хил. куб. м на час, ще възникнат рискови ситуации за съоръженията, защото някои от тях могат да замръзнат, каза Банков. Той посочи, че няма опасност от аварии в комбината.

Възможно е недостигът на газ да доведе до спиране и на други производства, като индикации за това например дадоха от най-голямото промишлено предприятие в Радомир - "Радомир метал индъстрийз". Предприятието ще спре, ако бъде прекратено подаването на газ, съобщи изпълнителният директор Людмил Александров, цитиран от БТА. Заводът ползва по 30 000 - 40 000 куб.м дневно синьо гориво. 

Съоръженията не са пригодени за алтернативно гориво, не бихме могли да работим без газ, категоричен е Александров.

Засега налягането е нормално, не е постъпило предупреждение от Министерството на икономиката и енергетиката за спиране на количествата, заяви Александров.

В момента в завода работят само механомощностите и консумацията на газ е малка. Основните съоръжения ще влязат в експлоатация от 12 януари. Според Александров при евентуално спиране на синьото гориво загубите на предприятието ще надхвърлят 5-6 млн. лв. месечно.

Ако се стигне до спиране на газа, ще предявим съдебен обезпечителен иск към "Булгаргаз" и Министерството на икономиката и енергетиката, заяви председателят на Надзорния съвет Пламен Бонев.

Газ потребява и второто по големина предприятие в община Радомир - "Бесттехника-Тежко машиностроене". Спирането на горивото ще повлияе предимно на заваръчните процеси и отоплението в цеховете, коментираха от ръководството на завода.

*Информацията е актуализирана към 12.40 часа

Още по темата:

Газ няма. А сега накъде?

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още