IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 януари

08:10 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 януари

Сагата "Булгартабак" продължава - започва нов опит за продажба
в. Дневник

Още в първия работен ден от годината Агенцията за приватизация (АП) обяви конкурс за изработване на правен анализ и приватизационна оценка на държавния дял в "Булгартабак холдинг". Решението е взето на 29 декември 2008 г., ден след като парламентът отмени стратегията за раздържавяване на цигарения холдинг, а правителството го извади от списъка на значимите за националната сигурност държавни предприятия, включен в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол. Това на практика е четвъртият официален опит за продажба на холдинга от правителството на Иван Костов насам.

Държавата подари Пловдивския панаир на Гергов
в. Дневник

Министерството на икономиката не може да оспорва влязло в сила съдебно решение за реституция на имоти на територията на "Международен панаир - Пловдив", защото не съществува процесуална възможност за това. Така юристите от правния отдел на министерството на практика потвърдиха факта, че държавата е изгубила мажоритарния си дял в държавното дружество и няма правно основание да иска възстановяване на предишното разпределение на собствеността. В края на миналата година пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който чрез "Пълдин туринвест" и пловдивската община доскоро контролираше 49 на сто от акциите на панаира, призна, че е увеличил дела си на 50.58%, изкупувайки от реститути акции за 2.4 млн. лева. От министерството вчера обясниха, че реституционните претенции на собственици на земя от територията на панаира са доказани по съдебен път, но след първото дело през март 2008 г. юристите на ведомството не били допуснати като страна по делото.

Масов протест срещу властта тръгва от интернет
в. Новинар

Серия от мащабни национални протести срещу правителството планират студенти, еколози, фермери и други граждански организации до седмица. Първите шествия са предвидени за 14 януари – датата, на която депутатите се връщат от коледната си ваканция. Точно в 10.00 часа студенти ще тръгнат от зала „Христо Ботев” в Студентски град към Народното събрание, където към митинга ще се присъединят и други недоволни от управлението граждани. „Призоваваме всички, които стачкуваха под различни форми поотделно, да се обединят”, пишат в съобщението си организаторите.

Местните данъци и такси се вдигат между 6 и 40%
в. Сега

Данък "Сгради", такса "Смет" и налогът при продажба на имот тази година ще са доста по-високи в сравнение с 2008 г. въпреки обещанията на управляващите, че местни власти ще направят всичко възможно това да не се случи. Сумите, които ще трябва да платят гражданите, са между 6 и 40% по-високи в зависимост от общината, където живеят. Проверка на "Сега" показа, че повечето общински съвети не са се възползвали от възможността да намалят ставките така, че да се компенсира 50-процентното увеличение данъчни оценки, което влезе в сила от 1 януари 2009 г.

ДАНС проверява с какви пари Ирена Кръстева купува медии
в. Сега

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е започнала проверка за произхода на парите, с които бившият шеф на тотото Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски, който е зам.-министър на бедствията и авариите, закупиха телевизия ТV7, в. "Експрес" и едноименния електронен сайт преди месец. Това съобщи пред "Сега" говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. Проверката е започнала малко преди Нова година.

Сигналът до ДАНС бе изпратен от депутата от "Атака" Митко Димитров, който смята, че институциите трябва да установят какви са доходите на Кръстева и Пеевски, дали те са платили всички данъци върху тях и какво е финансовото състояние на фирмите, в които участват. Кръстева и Пеевски са управители на "Нова българска медийна група холдинг", която през последните месеци ударно напазарува няколко вестника, телевизия, електронен сайт и бе пред финализиране на сделката за ФК "Ботев"-Пловдив.

Веригата за бързо хранене "Сабуей" търси франчайз партньoри
в. Дневник

Втората по големина в света верига за бързо хранене "Сабуей" (Subway) планира да отвори още 27 заведения в България през следващите 7 години, съобщи директорът "Развитие" за страната Иван Тодоров. В момента марката разполага с два обекта - в София и във Варна. "Ще се насочим предимно към по-големите градове", каза още Тодоров. Подходящите места за новите заведения са оживени улици и молове.

В момента "Сабуей" набира франчайз партньoри, които искат да работят под марката. Минималната инвестиция във всеки обект е 100 хил. долара, а максималната - 210 хил., като сумата зависи от квадратурата на помещението. Първоначалната такса за франчайза е 10 хил. долара за нов ресторант и 5000 долара за всеки следващ обект. При компанията майка отиват още по 8% от седмичния оборот на всеки от ресторантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още