IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българите предпочетоха за Нова година по-близки и евтини дестинации

В Гърция и Турция предпочетени са били петзвездните хотели, в Париж - тризвездните

17:19 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Българите предпочетоха за Нова година по-близки и евтини дестинации

Българите, предпочели да празнуват Коледа или Нова година в наши или чуждестранни хотели, са по-малко от отколкото преди година, сочи проучване на Investor.bg между големи туристически агенции за равносметката им за току-що приключилите празници. Другата разлика спрямо миналата година е, че далечните дестинации (полет със самолет над 2-3 часа) са предпочетени от далеч по-малко на брой българи.

Общо взето най-предпочитаните като продължителност почивки както в страната, така и в чужбина са били за пет дни.

Оказва се, че като цяло нашенци, които могат да си позволят финансово почивка в чужбина, са посетили основно Гърция, Турция, Египет и някои европейски столици. „Има тотален отлив напоследък от далечни и екзотични дестинации като Мексико, Тайланд и др.”, съобщиха от туристическа агенция „Алфа тур”, допълвайки, че „българите вече се преориентират основно към недалечни и сравнително евтини дестинации в чужбина”.

От туристическата агенция посочиха, че, съдейки по техните заявки, най-предпочитани от нашенци дестинации в чужбина са били Египет, където цената на едноседмична почивка (в зависимост от хотела) на човек започва от 460 евро (пълен пансион и полет със самолет) и до Анталия (Турция), където 5-дневна почивка (пълен пансион и полет със самолет, но без празнична вечеря и екскурзии) започва от 360 евро на човек.

На сравнително голям интерес при груповите посещения на българи са се радвали също Лисабон, Париж и Прага. А до Гърция (Солун, Халкидики) нашенци са предпочитали главно да стигнат със собствените си автомобили.

Прави впечатление също така, че докато почивките в Гърция, Турция и Египет, където цените са сравнително ниски, са главно в 4- и 5-звездни хотели, то в европейските столици българите си позволяват основно 3-звездни хотели.

От туристическа агенция „ДМ Травел” също посочиха, че за чужбина най-много заявки за Новогодишните празници е имало за Гърция и Египет, като са били избягвани скъпите хотели. А например почивка във Франция за 5 дни, включваща нощувки със закуски и пътуване с автобус, струва 1500 лв. на човек.

Що се отнася до българските курорти, според наблюденията на агенцията, предпочитани са били 3- и 4-звездни хотели в Банско и Боровец, като 5-дневна почивка (включваща нощувки и закуски, но без празнична вечеря), струва между 500 лв. и 1000 лв. на човек в зависимост от категорията на хотела и евентуално включване в туристическия пакет и на вечери.

Като се има предвид началото на зимния туристически сезон, по предварителни данни най-голяма посещаемост ще има в Боровец и Банско, следвани от Пампорово, коментира за Investor.bg председателят на Туристическата камара проф. Цветан Тончев. Той допълни, че според прогнозите този зимен сезон ще е по-слаб от предходния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още