IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имаме запаси от газ за 2 месеца при 15% спад на доставките от Русия

От тази сутрин Булгаргаз е започнал да черпи количества газ от газохранилището, за да компенсира недостига на гориво

15:21 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Имаме запаси от газ за 2 месеца при 15% спад на доставките от Русия

Запасите от природен газ на Чиренското газохранилище биха стигнали за около два месеца, при положение че доставките на газ от Русия продължават да са с 15% по-ниски, както е през последните 3-4 дни, от предварително заявените, съобщиха за Investor.bg от ръководството на Булгаргаз.

От тази сутрин Булгаргаз е започнал да черпи количества газ от газохранилището, за да компенсира недостига на гориво. Газът в Чирен е нагнетен главно през лятото, когато потреблението е по-малко, именно за компенсиране на недостига при непредвидени ситуации, поясниха от газовата компания.

Към момента всички клиенти на Булгаргаз получават синьо гориво в пълен размер, съгласно заявките им към газовата компания, подчертаха от там. Топлофикациите в страната, които през зимата потребяват над половината от газа, също се снабдяват съгласно заявките им въпреки студената зима.

Във връзка с подаваните по-малки от заявените количества газ към Европа поради газовия конфликт между Русия и Украйна, тази сутрин от гръцката държавна газова компания съобщиха, че ако подаваният към страната руски газ е с 30% по-малко, както е в момента, то техните запаси ще им стигнат само за около две седмици.

До момента шест страни от ЕС са съобщили за намалени доставки на руски газ, а днес по обяд и Турция събщи, че доставките към нея са намалени с около 5%.

Днес постоянните представители в Брюксел на страните от ЕС обсъждат газовия спор между Русия и Украйна, в резултат на който Русия спря от 1 януари газа за Украйна, а тя започна неправомерно да отклонява за себе си газ от предназначените за Европа количества.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още