IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Извънредното отчитане на топломерите нямало да увеличи сметките ни за парно

До 15 януари трябва да бъдат засечени разпределителите за топлоенергия в отделните апартаменти

13:12 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Извънредното отчитане на топломерите нямало да увеличи сметките ни за парно

Извънредното отчитане на топломерите няма да утежни допълнително сметките за парно на абонатите и те ще заплатят само реално консумираната от тях енергия, е коментирал днес зам.-изпълнителният директор на „Топлофикация София" Иван Маринов, цитиран от БТА. Извънредното засичане на измервателните уреди се налага поради влизането в сила от 1 януари на новите цени на топлинната енергия, които за София са по-високи с близо 19%.

По думите на Маринов по принцип фирмите за дялово разпределение извършват този отчет, но столичната „Топлофикация” е осигурила помощен персонал от свои служители на фирмите за дялово разпределение, за да може отчитането да бъде безплатно за потребителите и до 15 януари да бъдат засечени и разпределителите в отделните апартаменти.

От вчера екипи на „Топлофикация София" засичат топломерите в абонатните станции. Тези уреди могат да помнят архивирано информация за отчетената от тях енергия и по този начин съвсем точно може да бъде отчетена консумираната енергия от дадена сграда до 24.00 часа на 31 декември 2008 г., е разяснил Маринов. Така цялата енергия, която е отчетена дотогава, ще бъде калкулирана по старата цена.

Зам.-директорът на софийската „Топлофикация” е посочил още, че в над 30% от топлофицираните сгради извънредно засичане на топломерите не се налага, тъй като са снабдени с уреди, които към 1 януари 2009 г. се зануляват.

В друга част от сградите пък има уреди, при които данните могат да бъдат отчетени с терминал и там също не се налага извънредно засичане на място, е добавил той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още