IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 15 на сто са нараснали приходите на БДЖ от атракционни пътувания

Последното атракционно пътуване за 2008 г. е било преди Коледа, в края на януари се очаква група от Великобритания

10:18 | 02.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
С 15 на сто са нараснали приходите на БДЖ от атракционни пътувания

Български държавни железници отчитат ръст от 15 на сто в приходите от атракционни пътувания през 2008 г. спрямо предходната година, съобщи БТА. Делът на приходите от този вид пътувания в общите постъпления на компанията е 1-2%.

През 2008 г. има промяна при клиентите, които искат да направят пътуване с луксозните влакове "Корона експрес" и "Витоша експрес". Зачестили са туристическите пътувания, луксозните пътувания, свързани с фирмени празненства или с официални срещи.

БДЖ отчита и ръст на броя на българските клиенти на атракционните пътувания през 2008 г. Минималният срок за резервация на луксозен влак е седем дни, защото трябва да се подготви специален график на движението му и да му се осигури подходящо трасе.

Според желанието на клиентите може да се направи комбинация от вагони от "Корона експрес", които са произведени специално за цар Борис Трети, царица Йоана и принц Кирил през 1938 г. в Германия и от "Витоша експрес", известен като влакът на Тодор Живков.

Цената на пътуването се определя от дължината маршрута и от вида на наетия състав. Билети за тези влакове не могат да се купят на гарите, това става чрез специални договори пряко с клиенти или чрез туроператори.

За един вагон на "Корона експрес" се плащат по 700 лева на ден, а на "Витоша експрес" - по 600 лева. Цената за наемане на парен локомотив е 950 лева.

Цената на километър за локомотив е 10-12 лева, а на вагон на километър - около 4,5 лева, като за колкото по-дълго е нает вагонът, цената намалява. Услугата е съпроводена и с допълнителни такси заради необходимостта от по-специална подготовка на парния локомотив.

Отделно се наемат вагони-кухни, вагони за багаж. В един традиционно наеман състав от три вагона (вагон с места, вагон-салон и вагон-кухня) могат да бъдат настанени до 50 човека.

С тези луксозни влакове може да се пътува и в чужбина, което задължително е обвързано с допълнителна застраховка на вагоните заради уникалността им. Преди няколко години композицията е пътувала до Виена. БДЖ предлага и специална ретро композиция, която се движи между гарите Септември и Добринище по теснолинеен път.

Последното атракционно пътуване за 2008 г. е било преди Коледа. В края на януари се очаква група от Великобритания, която ще направи обиколка на България. За туристите са осигурени вагони от двата луксозни експреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още