IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландия потвърди, че удължава ограниченията за наши работници

През последните седмици Великобритания, Германия и Австрия също потвърдиха, че ще задържат ограниченията

14:42 | 31.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландия потвърди, че удължава ограниченията за наши работници

Ирландия удължава ограниченията за работниците от България и Румъния за още три години, потвърди решението си ирландското правителство на последното си заседание за тази година, съобщи Irish Times.

През последните седмици Великобритания, германия и Австрия също потвърдиха, че ще задържат ограниченията за работници от двете страни въпреки призива на Европейската комисия те да бъдат премахнати.

Решението на ирландското правителство означава, че българските и румънските граждани ще трябва да си осигурят разрешително за работа, за да могат да започнат да работят в страната.

Все пак от кабинета са заявили, че молбите за разрешителни от българи и румънци ще се разглеждат с предимство пред тези на граждани от страни извън ЕС.

Въпреки че Ирландия има положителен опит по отношение на имиграцията, “значителните предизвикателства“, породени от кризата, налагат решението на правителството.

Предвид са взети и становищата на профсъюзите и работодателските организации, както и на други страни членки на ЕС.

В средата на декември стана ясно, че Испания няма да подновява наложения преди две години мораториум за достъп на български и румънски граждани до трудовия си пазар.

Преди това само Малта беше уведомила официално Европейската комисия, че запазва ограниченията върху свободното движение на работна ръка от България и Румъния.

Официалното уведомление за запазване на ограниченията от съответната страна членка на ЕС трябва да бъде изпратено до днес, 31 декември. Ако уведомлението не бъде изпратено в този срок, ограниченията срещу свободното движение на българска и румънска работна ръка ще отпаднат автоматично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още