IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът при цените на производител се задълбочава все повече

На годишна база общият индекс на цените на производител през ноември нараства с едва 2,9%

11:28 | 29.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът при цените на производител се задълбочава все повече

Общият индекс на цените на производител през ноември 2008 г. продължава да намалява и е с 3,2% под равнището за предходния месец, като в преработващата промишленост намалението на месечна база е с 3,7%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). 

За сравнение през октомври общият индекс на цените на производител се понижи на месечна база с 0,9%, а през септември – с 0,4%.

Намаление на цените спрямо октомври има при добива на метални руди - с 11,1%, при производството и леенето на метали - с 6,7%, при производството на химични продукти - с 2,8%, и при производството на хранителни продукти и напитки - с 0,6%.

На годишна база общият индекс на цените на производител през ноември нараства с 2,9%, като в преработващата промишленост цените на производител се увеличават с 0,8%, а в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода - с 15,6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември е с 3% под равнището на предходния месец, като в преработващата промишленост намалението е с 3,2%, показват още данните на НСИ.

На месечна база спад на цените на производител на вътрешния пазар има при добива на метални руди - с 25,7%, при производството и леенето на метали - с 13,6%, при производство на изделия от каучук и пластмаси - с 2,4%, и при производството на хранителни продукти и напитки - с 0,4%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември нараства с 4,8%.

В преработващата промишленост цените на вътрешния пазар през ноември се увеличават с 3,2% спрямо съответния месец на 2007 година. Ръст на цените спрямо ноември 2007 г. има при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13,9%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 12,5%; производството на химични продукти - с 11,8%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 11,2%, и производството на хранителни продукти и напитки - с 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още