IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 декември

07:54 | 29.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 декември

Магистрала "Тракия" - голямото чудене
в. Дневник

Броени дни преди крайния срок, в който трябва да се подпише договор за строежа на първия от липсващите участъци от магистрала "Тракия", още не е обявена първата класация на кандидатстващите компании. След близо три месеца умуване оценителната комисия на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) разполага само с два работни дни - днес и утре, за да класира техническите оферти на осемте фирми, да обяви кои продължават, да отвори ценовите им предложения, да ги класира окончателно и да подпише договор с победителя.

Трето поред правителство няма да успее да построи магистрала "Тракия" в рамките на мандата си. Кабинетът на ОДС започна дострояването на отсечката от Пловдив до Бургас, като откри два лота - Карнобат - Бургас и Пловдив - Стара Загора. Силите на следващите две правителства стигнаха само за да ги довършат. Междувременно правителството на НДСВ и ДПС се провали с концесията на магистралата, а сегашният кабинет на БСП, ДПС и НДСВ пропиля първите две години от управлението си, преди окончателно да прекрати договора с португалско-българския концесионер. Половин година преди края на мандата тройната коалиция е на път да не успее да се спазари кои компании да избере, за да достроят липсващите стотина километра от Стара Загора до Карнобат, разделени на три отсечки.

Цените на лекарствата тръгнаха нагоре
в. Дневник

От 2009 г. медикаменти ще се продават и от автомат

Цените на лекарствата тръгнаха нагоре, като средното увеличение е с 8-10%, съобщи Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. По-скъпи през последните два месеца са препаратите за лечение на грип и респираторни заболявания. Леко увеличение има и при някои лекарства с рецепта.

Според Костов тенденцията ще се запази и през следващата година. Една от причините е, че с почти същия процент са намалени отстъпките на търговците на едро към аптеките и фармацевтите вече не могат да продават под пределната цена, както досега. Втората е директната промяна на цената от производителите, които имат право да я пререгистрират всяка година, като за препаратите по лекарско предписание увеличението не може да е по-голямо от официалната инфлация.

Кризата плаши българите
в. Стандарт

Инфлацията, страховете от световната финансова криза, загубата на доходи и работни места се очертават като най-значимите проблеми пред българите. Това сочи национално социологическо проучване на Алфа рисърч, направено в края на годината, което изследва нагласите за отиващата си 2008 и идващата 2009 година. 35 процента от сънародниците ни очакват икономическата ситуация да се влоши през 2009-а. 39% смятат, че тя няма да се промени, а 26 на сто дори очакват подобрение.

В личен план оптимистите са толкова колкото и песимистите - по 30 на сто. Мнозинството (40 процента) все пак се надяват да запазят сегашния си стандарт. Сравнително по-високият оптимизъм в личен план, както и ниското доверие в институциите показва, че българинът се е научил да разчита най-вече са себе си, което е типично за западната култура. А това само по себе си е добра новина.

Бум на продажбите на телевизори по Коледа
в. Новинар

Истински бум на продажбите на телевизори регистрираха в почивните дни търговците на бяла и черна техника. Средно по 30 телевизора продава на ден всеки един от продавач-консултантите в магазините от нашата верига, съобщиха за „Новинар” търговци от голяма верига за бяла и черна техника в столицата.

Средно при нас работят седем продавачи, което прави около 210 продадени телевизора всеки ден само в един от магазините от веригата. Бумът на продажбите е бил на 26 и 27 декември, допълниха търговците, когато са се пласирали около 300 телевизора дневно. В момента LCD приемниците са тоталният хит при семейните подаръци, регистрират продавачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още