IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

3 милиарда лева - пропуснати възможности

Намаление на данъците вместо харчене на фискалния излишък, препоръчва икономистът Георги Ангелов от Отворено общество

11:45 | 26.12.08 г.
3 милиарда лева - пропуснати възможности

През миналата година много хора се чудеха как правителството ще успее да похарчи 1 милиард лева в края на годината. Тази година харченето отива вече към 3 милиарда. Поне ако съдим от депозита на правителството в БНБ. При това има още няколко работни дни до края на годината.

Дори половината или една трета от похарчената сума да беше използвана за намаление на осигуровките, можеше да се направи радикална реформа и те да се намалят драстично, споделя в блога си Георги Ангелов старши икономист на Институт Отворено общество. Който и данък да си помислите, можеше да бъде рязко намален или дори премахнат с толкова пари. Вместо това, те са просто похарчени.

За сравнение за цялата 2009 г. са предвидени 2,27 млрд. лв. приход от данъка върху облагането на доходите на физическите лица, който в момента е 10%.

Само за първата седмица на декември държавата похарчи 1,1 млрд. лв. от резервите си и активите на управление "Емисионно" на БНБ намаляха до 26,9 млрд. лв. Към 22 ноември валутния резерв на БНБ се стопи до 25,4 млрд. лв.

Спрямо рекорда от 17 октомври 2008 г. спадът е с над 4.2 млрд. лв., тъй като тогава резервите на БНБ са били 29,6 млрд. лв. Основна причина за спада е харчът на държавата, защото резервът й в БНБ намалява от 11,5 млрд. лв. на 8 млрд. лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още